Endemik iyot eksikliği bölgesinde bulunan Trabzon ilinde görülen tiroid kanseri olgularının epidemiyolojik ve klinik değerlendirmesi
Epidemiological and clinical evaluation of thyroid cancer cases in Trabzon province, the endemic iodine deficiency region
- Tez No: 590474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, İnsidans, Trabzon, Thyroid cancer, Incidence Trabzon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tiroid kanseri endokrin sistemin en sık malignitesidir. Papiller tiroid kanseri tüm dünyada en sık görülen tiroid malignitesidir ve prognozu iyidir. Endemik iyot eksikliği bölgelerinde folliküler tiroid kanser prevelansı, iyot yetersizliği olmayan bölgelere göre daha yüksektir. Ancak iyot profilaksisi sonrası folliküler tiroid kanser insidansının azaldığı, papiller tiroid kanser insidansının ise arttığı görülmüştür. Bu çalışmadaki amacımız endemik iyot eksikliği bölgesi olan Trabzon ilinde K.T.Ü. Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim dalı tarafından takipli, tiroid kanser tanılı hastaları kanser tiplerine göre sınıflandırmayı, epidemiyolojik ve klinik değerlendirmesinin yapılmasıdır. Çalışmamızda Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokronoloji Bilim Dalı'na Ocak 1993- Haziran 2018 tarihleri arasında patolojik olarak tiroid kanser tanısı alarak, başvurmuş 2748 hasta (2201 kadın, 547 erkek) retrospektif olarak incelendi. Çalışmada endemik iyot eksikliği olan Trabzon ilinde insidansı en fazla olan tiroid kanser tipinin papiller tiroid kanser olduğu gözlendi. Tiroid kanser tanılı olguların %80,1'i kadın cinsiyette saptandı.Olguların ortalama yaşı, 48,1±12,5 bulundu. Tanı yıllarına göre tiroid kanser insidansı 2012 yılında pik yaptığı sonrasında düşme eğiliminde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Thyroid cancer is the most common malignancy of the endocrine system. Papillary thyroid cancer is the most common thyroid malignancy world wide and has a good prognosis. The prevalence of follicular thyroid cancer in endemic iodine deficiency regions is higher than in regions without iodine deficiency. However, it has been observed that the incidence of follicular thyroid cancer decreases and the incidence of papillary thyroid cancer increases after iodine prophylaxis. The aim of this study is to classify thyroid cancer patients followed by the department of Endocrinology and Metabolism Diseases ofthe Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University according to the types of cancer and evaluate them epidemiologically and clinically. In our study, 2748 patients (2201 females,547 males) admitted to the Endocrinology Department of Internal Medicine Department of Karadeniz Technical University between January 1993 and June 2018 were diagnosed as thyroid cancer pathologically. In this study, papillary thyroid cancer was the most common type of thyroid cancer in Trabzon, endemic iodine deficiency region. 80.1% of the patients with thyroid cancer were female. The mean age of the patients was 48,1±12,5. It was observed that the incidence of thyroid cancer tended to decline after peaking in 2012 according to the years of diagnosis.