Toplumsal cinsiyet rollerinin marka bağlılığı üzerindeki rolüne ilişkin bir araştırma
A study on the role of gender roles on brand loyalty
  1. Tez No: 590495
  2. Yazar: SERDAR AYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ POLAT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İşletme, Public Relations, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet rol tutumları, toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyet, cinsiyet, marka bağlılığı, tüketici davranışları, tüketici, marka bağlılığında etkili olan nedenler, gender role attitudes, gender roles, gender, sex, brand loyalty, consumer behaviours, consumer, reasons affecting brand loyalty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bireylerin sahip olduğu toplumsal cinsiyet rolleri yaşamındaki bütün seçimlerde belirleyici olmaktadır. Pazarlar arası mesafelerin kısalmasıyla birlikte tüketicilerin önünde birçok ürün seçeneği yer almış ve seçim yapması zor hale gelmiştir. İşte bu noktada firmalar kendi markalarını ön plana çıkartmak için marka bağlılığı yaratmaya çalışmaktadır. Marka bağlılığı yaratırken de tüketicileri iyi analiz etmek gerekmektedir. Tüketicilerin sahip oldukları toplumsal cinsiyet rol tutumları marka bağlılıklarında etkili olmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; tüketicilerin sahip oldukları toplumsal cinsiyet rol tutumlarının marka bağlılığında etkili olan nedenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Başka bir ifadeyle, firmalar marka bağlılığı yaratma noktasında toplumsal cinsiyet rol tutumlarının ne derece önemli olduğunu göreceklerdir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını İzmir ili, 18 yaş üstü, kadın tüketiciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan 5'li likert tipi ölçeğin güvenilirliği 0.98 bulunmuştur. Toplumsal cinsiyet rol tutumları ile marka bağlılığında etkili olan nedenlerin birlikte ele alındığı başka bir çalışmaya rastlanmadığı için bu çalışma bu konuda öncü niteliği taşımaktadır. Araştırmadan elde edilen verilere göre; tüketicilerin sahip olduğu toplumsal cinsiyet rol tutumlarının marka bağlılıkları üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Gender roles of individuals are decisive in all choices in their lives. With the shortening of the distance between the markets, many product options were placed in front of the consumers and product selection became challenging. At this point, companies are trying to create brand loyalty to highlight their own brands. While creating brand loyalty, it is necessary to analyze consumers well. Gender role attitudes of consumers are effective in their brand loyalty. In this context, the aim of the study is to examine the relationship between the gender role attitudes of consumers and the factors that affect brand loyalty. In other words, companies will notice the importance of gender role attitudes in creating brand loyalty. In this study, questionnaire technique was used as data collection technique. The scope of the study consists of female consumers over the age of 18 in İzmir. The reliability of the 5-Point Likert scale, which was used as a data collection tool, was found 0.98. This study is a pioneer in this field since no other study has been found that deals with gender role attitudes and the factors affecting brand loyalty. According to the data obtained from the research; it can be said that gender role attitudes of consumers have an effect on brand loyalty.