Küresel marka reklamlarında toplumsal cinsiyet temsili
Gender representation in global brand advertisements
  1. Tez No: 988773
  2. Yazar: ERKAM TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamlar, toplumsal cinsiyet temsilleri, içerik analizi, göstergebilimsel analiz, çeşitlilik, Advertisements, gender representations, content analysis, semiotic analysis, diversity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, reklamlarda kullanılan toplumsal cinsiyet temsillerinin doğruluğunu, çeşitliliğini ve toplumsal gerçekliği yansıtıp yansıtmadığını incelemektir. Araştırma, içerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemlerinin birleşimini kullanarak küresel markaların reklamlarında kullanılan cinsiyet temsillerini sınıflandırmayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Veri toplama sürecinde, küresel markaların reklamları televizyon programlarından, internet platformlarından ve resmi web sitelerinden kaydedilmiş ve dökümante edilmiştir. Bu reklamlar, araştırmacılar tarafından analiz sürecinde kullanılacak veri setini oluşturmuştur. Veri analizi, içerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemlerinin birleşimini içermektedir. İçerik analizi sürecinde, reklamlarda kullanılan cinsiyet rolleri, stereotipler ve diğer temsillerin sınıflandırılması ve sayısal analizi yapılmaktadır. Göstergebilimsel analiz sürecinde ise, reklamlarda kullanılan sembolik ifadelerin, renklerin, nesnelerin ve diğer görsel imgelerin analizi gerçekleştirilmektedir. Bu analizler, reklamların toplumsal cinsiyet temsillerindeki doğruluk, çeşitlilik ve toplumsal gerçeklik yansıtma düzeyini ortaya koymaktadır. Araştırmanın konusu, küresel marka reklamlarının toplumsal cinsiyet rollerine dair bakış açısını değerlendirmektir. Bu reklamların değerlendirilip kadın ve erkeklerin toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl ele alındığını görmek çalışmanın esas amacıdır. Kadınların toplumsal baskılara maruz kaldığı çevrelerde toplumsal cinsiyet rollerinin doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Araştırmanın evrenini toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algıya sahip küresel marka reklamları oluştururken örneklemi beş adet küresel marka reklamı oluşturmaktadır. Çalışmada Dove'un“Real Beauty Sketches”, Nike'ın“Dream Crazy”, Always'in“Like a Girl”, Pantene'in“Strong is Beautiful”ve Heineken'in“Worlds Apart”reklamları analiz edilmiştir. Elde edilen analizler sonucunda küresel marka reklamlarında toplumsal cinsiyet temsillerinin anlaşılması amaçlanmıştır. Araştırmanın bulguları, reklamlarda toplumsal cinsiyet temsillerinin genellikle stereotiplere dayandığını ve kadınları belirli rollerle sınırladığını göstermektedir. Ayrıca, reklamlarda erkekleri güçlü, aktif ve baskın rollerde tasvir eden bir eğilim olduğu tespit edilmiştir. Bulgular aynı zamanda çeşitlilik açısından da sınırlı bir temsil olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the accuracy, diversity, and social reality reflected in gender representations in advertisements. The study utilizes a combination of content analysis and semiotic analysis methods to classify and analyze gender representations in advertisements of global brands. The data collection process involves recording and documenting advertisements from television programs, online platforms, and official websites of global brands. These advertisements form the dataset for the analysis process. The data analysis combines content analysis and semiotic analysis methods. Content analysis involves classifying and numerically analyzing gender roles, stereotypes, and other representations used in the advertisements. Semiotic analysis, on the other hand, focuses on analyzing symbolic expressions, colors, objects, and visual images employed in the advertisements. These analyses shed light on the accuracy, diversity, and social reality reflected in gender representations in advertisements. The subject of this research is to evaluate the perspective of global brand advertisements on gender roles. The main objective of the study is to analyze these advertisements and determine how women and men are portrayed in the context of gender roles. In societies where women are subjected to social pressures, accurately defining gender roles is of great importance. While the population of the research consists of global brand advertisements that reflect perceptions related to gender roles, the sample is composed of five selected global brand advertisements. In this study, the advertisements of Dove's“Real Beauty Sketches”, Nike's“Dream Crazy”, Always'“Like a Girl”, Pantene's“Strong is Beautiful”, and Heineken's“Worlds Apart”were analyzed. Based on these analyses, the aim was to understand gender representations in global brand advertisements. The findings of the study indicate that gender representations in advertisements often rely on stereotypes and limit women to specific roles. Additionally, there is a tendency to portray men in powerful, active, and dominant roles. The findings also reveal a limited representation in terms of diversity.