Altınordu Kent Merkezi'nin açık – yeşil alanlarının mevcut durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the current situation of the open - green areas of Altınordu City Center
- Tez No: 590577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık-Yeşil Alanlar, Altınordu, Kent, Peyzaj Planlama, Rekreasyon, Altınordu, City, Landscape Planning, Open-Green Space, Recreation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kentsel yeşil alanlar kentlerin fiziksel karakterinin oluşmasında belirleyici olup; fonksiyonel ve estetik yönden kentlere önemli katkılar sağlarlar. Kentsel yeşil alanlar, kenti ferah ve çekici kılan, rekreasyonel kullanım olanakları ile kentte yaşayanların yaşam kalitesini artıran kentsel alanlardan biridir. Yeşil alanların yeterlilikleri, işlevsel ve estetik özellikleri kadar kapladıkları alanlar, kent genelindeki dağılımları ve diğer kent fonksiyonları ile ilişkileri de önemlidir. Bu nedenle bütün bu göstergeler, şimdiki ve geleceğe dönük kentsel açık-yeşil alan sisteminin planlama ve tasarım ilkelerinin belirlenmesi açısından çok önemli olacaktır. Bu araştırmada, Ordu kenti Altınordu ilçesinin kent merkezini oluştuan 22 mahallesinde açık-yeşil alanların mevcut durum değerlendirmesi yapılmıştır. Bu kapsamda Altınordu kent merkezinde; mahalle parkları, çocuk oyun alanları, spor alanları, kamusal alanlar, mezarlıklar, tarihi bina ve çevreleri, ormanlık alanlar, ağaçlandırma sahaları, kavşaklar ve refüjler incelenerek açık-yeşil alanların kentteki dağılım ve miktarları, aktif yeşil alanların mahalle ölçeğindeki dağılımları, büyüklükleri ve kişi başına düşen oranları belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda kent merkezindeki 22 mahallede kent merkezinde kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarının standartlara göre 10 m²/kişi olması gerekirken, 2,9 m²/kişi olduğu saptantanmış ve standartlara göre yetersiz bulunmuştur. Sonuç olarak araştırma kapsamında özellikle incelenen parkların planlandığı alan açısından yetrsiz olduğu, nüfus ve mevcut alan dağılımı açısından düşük bir değerde olduğu tespit edilmiştir ve kente yeni açık-yeşil alanlar kazandırılması konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban green spaces are the determinants of the physical character of cities; they provide important contributions to cities in terms of functionality and aesthetics. Urban green spaces are one of the urban areas that make the city spacious and attractive, and increase the quality of life of the inhabitants with recreational opportunities. The competence, functional and aesthetic characteristics of the green spaces are as important as the areas they cover, their distribution throughout the city and their relations with other urban functions. Therefore, all these indicators will be very important for determining the planning and design principles of the present and future urban open-green space system. In this research, the current situation of the light-green areas in the 22 neighborhoods of the city of Ordu, Altınordu, was evaluated. In this context; neighborhood parks, children's playgrounds, sports fields, public spaces, cemeteries, historical buildings and their surroundings, forested areas, afforestation areas, intersections and refuges, distribution and amounts of open-green areas in the city, distribution of active green areas in neighborhood scale, size and percapita falling rates were determined. As a result of the study, the amount of active green area per person in the city center in 22 neighborhoods should be 10 m² / person according to the standards and 2.9 m² / person was found to be insufficient according to the standards. As a result, it has been determined that especially the investigated parks are insufficient in terms of the planned area and have a low value in terms of population and area distribution. Suggestions have been made to bring new light-green areas to the city.