Adana'da yaşam kalitesinin sosyolojik tahlili
  1. Tez No: 590587
  2. Yazar: TUĞBA KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, Adana, Birey, Toplum, Aile, Quality of life, Adana, Individual, Society, Family
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Sosyolojinin çalışma alanına henüz yeni diyebileceğimiz bir tarihte dahil olan yaşam kalitesi kavramına baktığımızda; kalite kavramı daha çok iktisat, işletme ve pazarlama alanlarında verimlilik ile ön plana çıkan bir kavram iken, yaşam kalitesi kavramı zaman içerisinde sosyologların, sağlık bilimcilerin üzerinde durduğu konu olarak ortaya çıkmıştır. Yaşam kalitesi kavramı hem bireyi hem toplumu ilgilendiren önemli bir konudur. Toplum tek tek bireylerin bir araya gelip kurduğu ilişkiler ağından oluşmaktadır. Yaşam kalitesi olgusu temel olarak birey, toplum, evlilik ve aile kavramlarını içerir. Toplumu oluşturan en temel kurum ailedir. Aile kurumu da bireyin yaşam kalitesine etki eden en önemli toplumsal kurumlardan bir tanesidir. Bireyin mutluluğu, yaşamdan aldığı hazzı yaşam kalitesini etkilemektedir. Yaşam kalitesi olgusu giderek sosyologların üzerinde daha çok durduğu bir konu haline gelmiştir. Bu konuyla yakından ilişkili olan dört temel yaklaşım vardır. Bunlar: Faydacı yaklaşım, sağduyulu değerler yaklaşımı, insani değer yaklaşımı ve yapabilirlik yaklaşımıdır. Çalışma Adana ili ile sınırlandırılmıştır. Çünkü Adana hem geçmişte ve günümüzde önemli bir şehir olmuş, hem de gelecekte önemi giderek de artan bir şehir statüsündedir. Gerek jeopolitik konumu gerek sosyal-ekonomik, demografik yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Öncelikle yaşam kalitesi ve Adana ile ilgili literatür taraması yapılmış daha sonra TÜİK'in veri setlerinden hareketle Adana'da yaşam kalitesi ikincil veri analizi tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Adana'ya ait verilerin analizi yedi başlık altında toplanmıştır. Bunlar: Bireysel mutluluk, kamu hizmetlerinden memnuniyet, sosyal hizmetler ve sağlık hizmetlerinden memnuniyet, beklenti, kişisel gelişim, Avrupa Birliği'ne bakış, toplusal değerler, adli hizmetler ve asayiş hizmetleridir.
Özet (Çeviri)
When we look at the concept of quality of life, which was included in the study field of sociology at a time when we could call it new; While the concept of quality comes to the forefront with efficiency in the fields of economics, business and marketing, the concept of quality of life has emerged over time as the subject of sociologists and health scientists. The concept of quality of life is an important issue that concerns both the individual and the society. Society consists of a network of relationships that individual individuals come together to establish. The concept of quality of life mainly includes the concepts of individual, society, marriage and family. The most basic institution constituting the society is the family. The family institution is one of the most important social institutions that affect the quality of life of the individual. The happiness of the individual affects the quality of life. The phenomenon of quality of life has become a topic that sociologists have focused on more and more. There are four main approaches that are closely related to this issue. These are the utilitarian approach, the discreet values approach, the human value approach and the approach of capability. The study was limited to Adana. Because Adana has been an important city both in the past and today, and in the future it is an increasingly important city. It stands out with its geopolitical position and its social-economic and demographic structure. Firstly, literature on quality of life and Adana was searched and then quality of life in Adana was investigated using secondary data analysis technique based on TurkStat data sets. The analysis of Adana data was collected under seven headings. These are: individual happiness, satisfaction with public services, satisfaction with social and health services, expectation, personal development, view of the European Union, social values, judicial services and public order services.