Uluslararası hukuk normlarının realizm, liberalizm ve inşacılık çerçevesinde değerlendirilmesi: Uluslararası ceza mahkemeleri
Assessment of the norms of international law within the framework of realism, liberalism and constructivism: International criminal courts
- Tez No: 590603
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OSMAN ÇATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk Normlarına Uyum, Uluslararası İlişkiler Kuramları, Normların Hayat Döngüsü, Ulus-üstü Yasal Süreç, Yeni Egemenlik, Compliance With Norms of International Law, Theories of International Relations, The Life Cycle of Norms, Transnational Legal Process, New Sovereignty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinin sınırları içerisinde şekillenen uluslararası ceza mahkemeleri, çoğunlukla istikrarsız şekilde ve tartışmalara konu olarak son 20-30 yılda kayda değer bir biçimde gelişseler de uygulamada tam anlamıyla adil olmayı başaramamış kurumlardır. Uluslararası normların aşamalı gelişimi (normların hayat döngüsü) ve çeşitli uluslararası ceza yargılamaları ile evrilen bu süreç, birçok ihtilaflı kuram ve kavramın ortaya çıkmasına sebep olmuş ve her iki disiplininin akademik yazınında da kendine yer bulmayı başarmıştır. Uluslararası hukukun devletleri bağlayacak bir zorlama mekanizmasından yoksun oluşu ve devlet egemenliğinin sarsılmaz doğasına olan inanç, savaş suçu, insanlık dışı suçlar ve en önemlisi soykırım suçu işleyen faillerin yargılamasını da zorlu bir süreç haline getirmiştir. Bu durum devletlerin uluslararası normlara, özellikle insan hakları konusunda tam anlamıyla uyumunun hiçbir zaman garanti altına alınamamasına sebep olmuştur. Bu kapsamda çalışmanın amacı, devletlerin uluslararası hukuk normlarına yaklaşımları çerçevesinde uluslararası ceza mahkemelerinin anlamlandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, devletlerin uluslararası hukuk normlarına uyumu konusu akademik literatürdeki tartışmalardan beslenerek ve uluslararası ilişkiler disiplininin üç önemli kuramı olan realizm, liberal kurumsalcılık ve inşacılık kuramlarından yararlanılarak analiz edilecektir. Bu analizden yola çıkarak uluslararası ceza mahkemelerinin kapsamına giren suçların önlenmesine yönelik 'ulus-üstü yasal süreç', 'yeni egemenlik' ve bahsi geçen 'normların hayat döngüsü' kavramlarından yararlanan alternatif bir yaklaşım savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT International criminal courts, shaped within the borders of the disciplines of international law and international relations, are institutions that have been developed in a significant and disproportionate manner in the last 20-30 years, yet have failed to deliver full justice in practice. This process, which has evolved through the gradual development of international norms (the life cycle of norms) and various international criminal proceedings, gave rise to many controversial theories and concepts and managed to find place in the academic literature of both disciplines. Lack of a coercion mechanism in international law which will make itself legally binding for all states and the belief in the unshakable nature of state sovereignty have also made the prosecution of perpetrators of war crimes, crimes against humanity and most importantly, genocide a difficult process. This situation has led to the failure of ensuring states' full compliance with international norms, especially with regards to human rights. In this context, the main purpose of this study is making sense of international criminal courts within the framework of states' approach to international legal norms. For this purpose, the compliance of states with international legal norms will be analyzed by nourishing from the discussions within the academic literature and by drawing on three main theories of the discipline of international relations namely realism, liberal institutionalism and constructivism. Relying upon this analysis, an alternative approach will be advocated for the prevention of the crimes under the jurisdiction of international criminal courts, through utilizing the concepts of 'new sovereignty', 'transnational legal process' and aforementioned 'the life cycle of norms'.