Otel işletmelerinde yetenek yönetimi uygulamaları ile kariyer yolu tercihleri ve sektörde kalma eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between talent management practices in the hotel businesses, career path preferences and the tendency to remain in the sector
- Tez No: 590674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDAR SARI ÇALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek yönetimi, kariyer yolu tercihleri, sektörde kalma eğilimi, otel işletmeleri, turizm, Talent management, career path preferences, tendency to stay in the sector, hotel businesses, tourism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, beş yıldızlı otel işletmelerinde gerçekleştirilen yetenek yönetimi uygulamaları ile çalışanların kariyer yolu tercihleri ve sektörde kalma eğilimleri arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda, yetenek yönetimi alt boyutlarının, kariyer yolu tercihleri alt boyutları ve sektörde kalma eğilimi üzerindeki etkilerinin farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmadaki bir diğer amaç; iş görenlerin araştırma değişkenlerine ilişkin algılarının, demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda öncelikle; yetenek yönetimi, kariyer yolu tercihleri ve sektörde kalma eğilimi ile ilgili literatür taraması yapılarak çalışmanın kuramsal çerçevesi şekillendirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır ve alan araştırması için belirlenen İstanbul ilinde, faaliyette bulunan beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarına uygulanmıştır. Kolayda örnekleme tekniği ile 26 adet beş yıldızlı otel işletmelerine ulaşılmış ve farklı işletmelerde çalışmakta olan, 405 otel çalışanından anket toplanmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın temel değişkenlerine ilişkin, katılımcıların algılarının demografik özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde, t-testi (Independent-Samples T Test), tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) ve iki yönlü varyans analizi (Two-way ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, yetenek yönetimi ile sektörde kalma eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yetenek yönetimi ile kariyer yolu tercihleri arasında, herhangi anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Kariyer yolu tercihleri ile sektörde kalma eğilimi arasında ise negatif anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Yetenek yönetimi alt boyutlarından, yetenek algısının pozitif ve işletme olanaklarının ise negatif yönde, kariyer yolu tercihleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Sektörde kalma eğilimi üzerinde ise yetenek yönetimi alt boyutlarından; işletme olanaklarının anlamlı bir etkisi görülmüştür. Katılımcıların, araştırmadaki temel değişkenleri demografik özelliklerine göre algılamalarında, cinsiyet, yaş, medeni durum ve işletmede çalışma süresinde bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between the talent management practices carried out in five star hotel enterprises and career path preferences of employees and their tendency to stay in the sector. At the same time, it is aimed to determine whether the effects of talent management sub-dimensions on career path and the tendency to remain in the sector differ. Another aim of the study; determining whether employees' perceptions of research variables differ according to demographic characteristics. In this direction firstly; the theoretical framework of the study is shaped via literature review on talent management, career path preferences and tendency to remain in the sector. In this study, questionnaire technique which is on of the quantitative research methods has been used and have been applied to the employees of the five star hotels operating in the city of Istanbul determined for field research. 26 five star hotel enterprises were reached with convenience sampling and 405 hotel employees were surveyed in different enterprises. Correlation and multiple linear regression analysis were used to test the research hypotheses. T-test (Independent Samples T-Test), one-way and two-way analysis of variance (One-way and Two-way ANOVA) were used to determine whether the participants' perceptions differed significantly according to their demographic characteristics. According to the findings of the study, it was found that there was a significant relationship between talent management and the tendency to remain in the sector. There is no significant relationship between talent management and career path preferences. There was a negative relationship between career path preferences and tendency to remain in the sector. Among talent management sub-dimensions, it was seen that talent perception positively and businees opportunities negatively had a significant effect on career path preferences. Businees opportunities, one of the sub-dimensions of talent management, have a significant impact on the tendency to remain in the sector. There were no differences in gender, age, marital status and working time in the perception of the participants according to their demographic characteristics.