CLIL technology for the formation of intercultural communicative competency on senior stages of profile school
Profil okulu'nun son aşamalarında kültürlerarası iletişimsel yetkinliğin oluşumu için CLIL teknolojisi
- Tez No: 590742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İçerik ve dil ile bütünleşik öğretim, Kültürlerarası iletişim becerileri, Eleştirel kültür bilinci, Müfredat, Profil okulu, Content and language integrated learning (CLIL), Intercultural communicative competence (ICC), Critical cultural awareness (CCA), Curriculum, Profile school
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde yabancı dil öğretime yönelik yaklaşımlar değişmiştir. Avrupa'da yabancı dil eğitimin etkili yaklaşımlarından biri, Content-Language Integrated Learning (CLIL), yani içerik ve dil ile bütünleşik öğretimdir. CLIL, bir konuyu yabancı bir dil aracılığıyla öğretme yöntemi olarak tanımlanır ve bu yöntemin temel amacı, bir konuyu hem öğretmek hem de bu konuyla ilgili yabancı dil becerilerini geliştirmektir. Content-Language Integrated Learning yöntemi Avrupa Komisyonu tarafından tavsiye edilmektedir, zira öğrencilerin aynı anda hem alan bilgisini hem de yabancı dil bilgisini geliştirmektedir. Buna ek olarak, müfredatta yabancı dil öğretimi için ayrı ders saati gerekmediği için profil okullarındaki mesleki eğitimin yoğunlaşmasına katkıda bulunmaktadır. CLIL, etkili yabancı dil eğitimi için olağanüstü bir yaklaşımdır ve aynı zamanda eğitim sürecindeki birçok sorunu çözebilmektedir. Tüm etkenleri göz önünde bulundurma şartıyla Content-Language Integrated Learning yöntemin uygulanması öğrencilerin yabancı dil öğrenme motivasyonunu önemli ölçüde artmasını, yabancı bir dili günlük hayatta bilinçli ve özgürce kullanmasını; alan ve yabancı dil bilgisinin artmasını; başka kültürleri ve değerleri anlamasını ve bunlara karşı saygı duymasını; seçtikleri uzmanlık alanında sürekli öğrenmesini; eleştirel kültür bilincini ve aynı zamanda dilbilim ve kültürlerarası iletişim becerilerini geliştirmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the approaches to learning foreign languages have changed. One of the effective approaches to teaching students a subject in a foreign language in Europe is the so-called Content-Language Integrated Learning (CLIL). It is often used to describe the method of teaching a subject content through a foreign language, the main purpose of which is to study the subject and master language skills in and recommended by the European Commission, as it enables students to study discipline and foreign language simultaneously. Besides, to learn a foreign language does not require additional hours in the curriculum, which contributes to the intensification of professional training in profile school. CLIL is an extraordinary approach to learning foreign languages which allows to solve many problems in the educational process. With proper consideration of all factors, the implementation of Content-Language Integrated Learning methodology allows: to significantly increase student motivation to learn foreign languages, to teach students to consciously and confidently use a foreign language in everyday communication; to broaden the horizons of students' knowledge, understand and respect other cultures and values; to prepare students for continuing education in their chosen specialty; to develop their critical cultural awareness, and to improve linguistic and intercultural communicative competence through the study of a foreign language.