Sosyal ağ analizi ile suç ve suçluların değerlendirilmesi
Social network analysis with application of crime and criminals
- Tez No: 590782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Sosyoloji, Econometrics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ Analizi, Suç ve Suçluluk, Social Network Analysis, Crime and Criminal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde sosyal ilişki yapıları büyüdükçe sorunun genelinden temeline kısa yoldan ulaşmak ve bu sosyal ilişki yapılarını kesin değerlendirmelere dayanarak incelemek birçok alan için ihtiyaç haline gelmiştir. Sosyal ağ analizi (SAA) bahsedilen ihtiyaçların çözümlenmesinde oluşturduğu ağ haritaları sayesinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu tez çalışmasında belirli bir suç kapsamında suça karışmış kişiler arasındaki ilişki sosyal ağ analizi yöntemi kullanılarak kişilerin suç içerisindeki konumlarının analizi yapılmıştır. Sosyal ağ analizi suç ve suçluların incelenmesinde, sunduğu ölçümler ve oluşturduğu ağ haritaları sayesinde suçun merkezindeki kişinin bulunmasına yardımcı olmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında sosyal ağ analizi kullanılarak, suç olayı içindeki bütün kişilerin tanışıklık durumlarına göre veri matrisi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu veri matrisi sosyal ağ analizi yönteminde kullanılan UCINET 6 programına aktarılmış ve merkezilik ölçümleri yapılarak ağ haritaları oluşturulmuştur. Çıkan sonuçların değerlendirilmesiyle birlikte suç olayı içindeki kişilerin konumları belirlenerek merkezde bulunan suçluların, suça iştirak etmiş ve suça dahil olmayan kişilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as the social relationship structures grow, it is necessary for many areas to reach the basis of the problem from the general basis and to examine the social relationship structures based on definite evaluations. Social network analysis (SNA) is an effective method used in the solution of these needs through network maps. In this thesis, the relationship between people involved in crime within the scope of a specific crime is analyzed and the analysis of the position of individuals in crime is done with social network analysis method. Social network analysis helps us find the person at the center of the crime through the measurements and network maps that provides to us in the investigation of crime. In this work, a data matrix was created according to the acquaintance status of all people involved in crime by using social network analysis. The data matrix was transferred to UCINET 6 program used in social network analysis method and network maps were created after centrality measurements were made. As a result of the analysis of the data obtained, it is aimed to identify the criminals at the center and the people who have participated in the crime and who are not involved in the crime by determining the positions of the persons involved in the crime together.