Adli psikiyatri polikliniğine şiddet suçu ile yönlendirilen psikotik özellikli hastaların dürtüsellik ve saldırganlık seviyelerinin çocukluk çağı travması, bağlanma biçimi, içgörü ve algılanan sosyal destek açılarından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of impulsivity and agression levels with childhood trauma, attachment style, insight and perceived social support in psychotic patients applicants referred to forensic psychiatry outpatient clinic and healthy controls
  1. Tez No: 687852
  2. Yazar: ECE ILGAZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAMİD BOZTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikotik hastalık, şiddet, dürtüsellik, sosyal destek, iç görü, travma, bağlanma, Psychotic disorder, violence, impulsivity, social support, insight, trauma, attachment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Bu çalışmada adli psikiyatri polikliniğine şiddet suçu ile yönlendirilen psikotik özellikli hastaların dürtüsellik ve saldırganlık seviyelerinin çocukluk çağı travması, bağlanma biçimi, iç görü ve algılanan sosyal destek açılarından psikotik bozukluğu olan hastalar ve sağlıklı kontrollerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Buradan yola çıkılarak bu çalışmada aynı zamanda adli polikliniğe şiddet suçu ile başvuran psikotik özellikli hastalarda şiddet ile ilişkili etmenlerin araştırılması planlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. Adli psikiyatri polikliniğine başvuran şiddet suçu işlemiş psikotik özellikleri olan hastalarda dürtüsellik ve saldırganlık seviyeleri ile suç tekrarının fazla olup olmadığı, 2. Çocukluk çağı travmasının şiddeti arttıkça ve özellikle bazı türlerine (cinsel ve fiziksel istismar olması) maruz kalındığında kişilerin dürtüsellik ve saldırganlık seviyelerinin artıp artmadığı ve bu kişiler eğer şiddet suçu işlemişlerse suçun sayısı ve şiddetinin daha fazla olup olmadığı, 3. Çocukluk çağı travmasının şiddeti arttıkça ve özellikle bazı türlerine(cinsel ve fiziksel istismar olması) maruz kalındığında; güvensiz ve kaygılı bağlanmanın artıp artmadığı ve iç görünün azalıp azalmadığı, 4. Güvensiz ve kaygılı bağlanmanın, iç görünün az olmasının, aile ve arkadaş desteğinin az olmasının; artmış dürtüsellik ve saldırganlıkla ve aynı zamanda şiddet suçunda ve suç tekrarındaki artışla ilişkili olup olmadığı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Abant İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Adli Psikiyatri Polikliniği'ne şiddet suçu ile başvuran psikotik özellikleri olan 32 hasta ile 32 sağlıklı kontrol oluşturmaktadır. Psikotik özellikli hastalar, DSM-V tanı kriterlerine göre belirlenmiştir. Bunun yanında tüm katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Geçmişe Dönük Açık Saldırganlık Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği uygulanmıştır. Taylor Suç Şiddet Değerlendirme Ölçeği ve İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği ise sadece şiddet suçu işlemiş psikotik özellikli hastalara uygulanmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov – Smirnov testi, bağımsız gruplar t-test analizi, Mann-Whitney U testi, Spearman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon yöntemleri uygun şekilde kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada yer alan şiddet suçu işlemiş psikotik özellikli hastaların, geçmişe yönelik şiddet düzeyleri, sağlıklı kontrollerden daha yüksek bulunmuştur. Hasta grubun dürtüsellik ve saldırganlık düzeyleri de sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak yüksektir. Çocukluk çağı travma ölçeği ortalamaları bakımından, psikotik özellikli hastaların, kontrol grubundan daha yüksek puanlar aldığı bulunmuştur. Kontrol grubundaki bireylerin algıladıkları sosyal destek ise, hasta gruba göre daha fazladır. Bağlanma türleri açısından iki grup arasında yapılan karşılaştırmalarda, hasta grubun daha çok güvensiz ve kaygılı-kaçıngan türde bağlanma geliştirirken, kontrol grubundakilerin daha çok güvenli bağlanma gliştirdikleri görülmüştür. Şiddet suçu işlemiş psikotik özellikleri olana hastaların Taylor suç şiddet değerlendirme ölçeği skoru 2,09±0,68 ve İçgörünün üç bileşenini değerlendirme ölçeği skoru 10,37±4,72'dur. Şiddet suçu işlemiş psikotik özellikleri olan hastaların çocukluk çağı travması, dürtüsellik ve saldırganlık düzeyleri ile suç sayısı ve şiddeti arasında ilişki bulunamamıştır. Şiddet suçu işlemiş psikotik özellikleri olan hastaların bağlanma biçimleri, içgörü, dürtüsellik ve saldırganlık düzeyleri ile suç sayısı ve şiddeti arasında da anlamlı ilişkilere rastlanmamıştır. Sonuç: Araştırmamınzın sonuçlarına göre, şiddet suçu işlemiş psikotik özellikli hastaların dürtüsellik ve saldırganlık düzeyleri, sağlıklı kontrollere göre yüksektir. Bu da, psikotik özellikli hastalıklarla mücadele ederken, hastaların dürtüsel ve saldırgan davranışlarına özellikle müdahale edilmesi gerekliliğini göstermektedir. Ayrıca psikotik hastalığı olan suçluların, sağlıklı gruba göre güvensiz türde bağlanma geliştirmiş olması, hem suç işleme davranışının hem de psikotik hastalıklara yatkınlığın temelinde bebeklikte anne ile kurulan fonksiyonel olmayan ilişkilerin rolüne işaret etmektedir. Benzer şekilde çocuklukta yaşanan bazı travmaların da, hem suç işleme davranışını hem de psikotik hastalıklara olan yatkınlığı artırması, araştırmamızın dikkat çekici bir bulgusudur. Hasta grubun sağlıklı gruba göre daha düşük sosyal destek algılaması da dikkate değer bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the impulsivity and aggression levels of the patients with psychotic characteristics who were referred to the forensic psychiatry outpatient clinic, and healthy controls, in terms of childhood trauma, attachment style, insight and perceived social support. It was also planned to investigate the factors associated with violence in patients with psychotic features who admitted to the forensic outpatient clinic with violent crime. For this purpose, answers to the following questions were sought: 1. Whether the level of impulsivity and aggression and the repetition of crime was high in patients with psychotic characteristics who had committed violent crime, 2. Whether the level of impulsivity and aggression of individuals increases as the severity of childhood trauma increases -especially when exposed to certain types of abuse (e.g. sexual and physical abuse)- and if these people have committed violent crimes, the number and severity of the crime is higher or not, 3. Whether high level of unsecure and anxious attachment styles and low level of insight are related with level of childhood trauma and its certain types (e.g. sexual and physical abuse), 4. Whether unsecure and anxious attachment styles, low level of insight and low level of social support are related with higher level of impulsivity, higher level of aggression, violent crime and repitation of violent crime. Materials and Methods: The sample of the study consists of 32 violent crime commited patients with psychotic features who applied to the Forensic Psychiatry Outpatient Clinic of Abant Izzet Baysal Psychiatry Hospital and 32 healthy controls. In addition, Sociodemographic data form, Retrospective Explicit Aggression Scale, Barratt Impulsivity Scale, Childhood Mental Trauma Scale, Adult Attachment Style Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Buss-Perry Aggression Scale were administered to all participants. The Taylor Crime Violence Rating Scale and the Scale for Assessing the Three Components of Insight were applied only to patients with psychotic characteristics who committed a violent crime. Kolmogorov - Smirnov test, independent groups t-test , Mann-Whitney U test, Spearman correlation and multiple linear regression methods were conducted properly to analyze the data. Results: The retrospective violence levels of the psychotic patients who committed violent crimes in the study were found to be higher than the healthy controls. The impulsivity and aggression levels of the patient group were also significantly higher than the healthy controls. In terms of childhood trauma scale averages, it was found that patients with psychotic features got higher scores than the control group. Individuals in the control group perceived more social support than the patient group. In the comparisons between the two groups in terms of attachment types, it was observed that the patient group developed more insecure and anxious-avoidant attachment, while those in the control group developed more secure attachment. The Taylor crime violence rating scale score of patients with psychotic characteristics who have committed a violent crime is 2.09 ± 0.68 and the score of the scale for evaluating the three components of insight is 10.37 ± 4.72. No relationship was found between the childhood trauma, impulsivity, aggression levels; and the number and severity of the crime. No significant relationship was found between the attachment styles, insight, impulsivity, aggression levels; and the number and severity of the crime. Conclusion: According to the results of our study, the impulsivity and aggression levels of psychotic patients who have committed violent crimes are higher than healthy controls. This indicates the necessity to intervene in patients' impulsive and aggressive behaviors when dealing with psychotic diseases. In addition, the fact that criminals with psychotic diseases developed insecure attachment compared to the healthy group indicates the role of dysfunctional relationships with the mother in infancy on the basis of both criminal behavior and susceptibility to psychotic diseases. Similarly, it is a striking finding of our study that certain types of childhood traumas increase both criminal behavior and susceptibility to psychotic diseases. It is also a remarkable finding that the patient group perceived lower social support than the healthy group.