Van ve yöresinde equidea'lerde dışkı bakılarına göre paraziter fauna tespiti
The detection of parasitory fauna in van nad the area around
- Tez No: 590784
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Equidea, Helmint, Van, Equidea, Helmint, Van
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Erdoğan Ç, Van ve Yöresinde Equidea'lerde Paraziter Fauna Tespiti, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Parazitoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019. Bu çalışma Van ili ve çevresinde bulunan at ve eşeklerde bulunan paraziter faunanın tespiti için Mayıs 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Yapılan saha çalışmaları sonucunda elde edilen toplam 120 at ve 30 eşek dışkı numunesi laboratuvarda ışık mikroskobu altında incelenmiştir. Yapılan mikroskopik inceleme sonucunda farklı cinslere ait 8 tür parazite rastlanmıştır. Bu türlerden atlarda, Strongylus spp. %60, Anoplocephalidae spp. %8, Fasciola spp. %2, Oxyuris spp. %4, Dicrocoelium spp. %2, Eimeria spp. %13, Eimeria leuckarti %1, Dictyocaulus arnfieldi %1, eşeklerde ise Strongylus spp. %87, Eimeria spp. %17, Oxyuris spp. %10, Dicrocoelium spp. %0,3 oranında bulunmuştur. Bu türler arasında yılın farklı aylarında en yoğun bulunan tür Strongylus spp. olarak tespit edilmiştir. Strongylus türlerinin hem aylara göre hem de bölgesel olarak en baskın tür olarak bulunması, bu türlerin gelişim dönemlerinin çevresel ve iklimsel koşullara karşı daha dayanıklı oldukları kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Erdoğan Ç, The Detection of Parasitory Fauna in Equidea's in Van and the area around, Van Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Parasitology, Master Thesis, Van, 2019. This study was carried out to detect the species of parasites of like horses and donkeys in Van and around the area between May, 2018 and February, 2019. Field studies were done by examining the stool samples taken from 120 horses and 30 donkeys at the laboratories under the microscope. 8 parasite species belonging to different genus were found as a result of the microscobic examination. Of these genus, 60% of Strongylus spp., 8% of Anoplocephalidae spp., 2% of Fasciola spp., 4% of Oxyuris spp., 2% of Dicrocoelium spp., 13% of Eimeria spp., 1% of Eimeria leuckarti, 1%of Dictyocaulus arnfieldi and 1% were found among the horses, and 87% of Strongylus spp., 17% of Eimeria spp., 10% of Oxyuris spp., 0,3% of Dicrocoelium spp. were found among donkeys. The Strongylus spp. was detected as the most common species in different months of the year. We are of the opinion that these strains can survive despite the environmental and climatic conditions.