Üniversite öğrencilerinin sosyal medyadaki reklamları algılamaları ile satın alma davranışları arasındaki farklılıkların belirlenmesi: ERÜ örneği
Determination of the differences between purchasing behaviours and sensation of adverts of university student in social media: The sample of ERÜ
  1. Tez No: 590795
  2. Yazar: MURAT AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Sosyal Medya, Algılama, Satın Alma Davranışı, Advertising, Social Media, Perception, Purchasing Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sosyal medya ilk ortaya çıktığı günden bu yana büyük bir gelişme kaydetmiş ve günümüzde birçok kişinin hayatında olmazsa olmaz bir unsur olarak kendisini hissettirmiştir. Sosyal medya insanlara seslerini duyurabilme, fotoğraf, video ve yazı gibi içerikler üretip bu içerikleri diğer insanlarla paylaşabilme, aile ve yakın çevre ile irtibatı hiç koparmadan iletişim kurabilme, gündeme dair gelişmeleri çok hızlı bir biçimde öğrenebilme ve bünyesindeki içeriklerle eğlenceli vakit geçirme imkânını sunmuştur. Sosyal medya sunmuş olduğu bu imkânlar neticesinde büyük bir kitleyi kendisine çekmiş ve çekmeye de devam etmektedir. Sosyal medyanın bünyesinde büyük bir kitleyi barındırması ürün ve hizmetlerin satışı noktasında kitlelere ulaşmak isteyen reklam verenlerin dikkatini çekmiştir. Tüm bunların sonucunda da hedef kitleye ulaşmak isteyen reklam verenler reklam çalışmaları için sosyal medyadaki yerlerini almışlardır. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin sosyal medyadaki reklamları algılamaları ile satın alma davranışları arasındaki farklılıkları Erciyes Üniversitesi öğrencileri örneğinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla öncelikle kavramsal ve kuramsal çerçeveyi oluşturmak için literatür taraması yapılmıştır. Daha sonrada Erciyes Üniversitesi'nde eğitim gören 500 kişilik bir öğrenci grubundan anket tekniği ile veri toplanarak, istatistik programında analiz yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin büyük bir çoğunluğu sosyal medyadaki reklamlara karşı olumsuz bir algı ortaya koymakta ve satın alma davranışında sosyal medyadaki reklamlardan etkilenmediğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media has made great proress since its inceptions and it has being felt itself as a sine qua non in many people's lives today. Social media has provided people with the opportunity to make their vocies heard, produce and share content such as photos, videos and text with other people, communicate without breaking contact with the family and close environment, learn the developments about the agenda very quickly and have fun with the contents of the people. As a result these opportunities, social media has attracted and continue attracting the attention of a large audience. Social media hosting a large audience has attracted the attention of advertisers who want to reach the masses at the point of sale of products and services. As a result of all these, advertisers who want to reach the target audience have taken their place in social meida for advertising activities. This study aims to reveal the effect of advertisements published on social media on purhasing behavior of university students in Erciyes University students. For this purpose, firstly, the literatüre was searched to form the conceptual and theoretical framework. Afterwards, data were collected from a group of 500 students studying at Erciyes University by using survery technique and analyzed in the statistical program. According tothe results of the research, the majority of the students Show a neative perception against the advertisements in social media and they are not affected by the advertisements social media in their purchasing behavior.