Sosyolojik açıdan müzik dinleme alışkanlıklarına etki eden etmenler: Bolu ili örneği
The factors affecting music listening habits from the sociological perspective: Bolu province example
  1. Tez No: 590805
  2. Yazar: BUKET YILDIRIM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BABAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bourdieu, Sosyal Tabaka, Kültür, Beğeni Kültürü, Müzik, Müzik Tercihi, Toplumsal Sınıf, Bourdieu, Social Stratum, Culture, Taste Culture, Music, Musical Preference, Social Class
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Toplum içerisinde var olan birey, sosyalleşerek içerisinde bulunduğu çevrenin kültürünü edinir. Bireyin kendi öznel beğenileri olduğunu sandığı birçok tercih, aslında bir şekilde mensubu olduğu sosyal tabakadan edindiği zevklerdir. Bu anlayıştan yola çıkarak, sosyolog Pierre Bourdieu'nun sosyal tabakalaşma ve beğenilerle alakalı görüşleri temel alınmıştır. Bourdieu'ya göre müzik tercihleri de dâhil olmak üzere, kültürel beğenilerin farklılaşmasının temel belirleyicisi, toplumsal sınıf kültürü ve aidiyetidir. Genel olarak kültürel beğeniler özel olarak ise müzik zevklerinin oluşumunda burada bahsedilen toplumsal aidiyetlerden özellikle toplumsal sınıf konumlarının belirleyiciliği hususundaki tezinin Türkiye özelindeki geçerliliğini sorgulama düşüncesi ile hareket edilmiştir. Araştırma kapsamında Bolu ili merkezinde bulunan, 134'ünün kadın 179'unun erkek toplam 313 katılımcının anket sorularına verdikleri yanıtlar ışığında elde edilen veriler, SPSS programı aracılığıyla işlenip, frekansları ve yüzdelik oranları hesaplanarak, iki değişkenli analiz ve chi-square testi yapılarak bulgular yorumlanacak duruma getirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda; sosyal aidiyetin, bireyin kültürel beğenileri üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The individual who exists within society acquires the culture of his environment by socializing. Many preferences, which the individual presumes to be subjectively his tastes, he actually gets from the social stratum. This study is based on sociologist Pierre Bourdieu's opinions regarding social stratification and tastes. According to Bourdieu, the main determinant of the differentiation of cultural preferences, including musical preferences, is social class culture and belonging. The idea of challenging the validity of the argument in Turkey, according to the social belonging previously mentioned and especially with the idea that social class positions are determinant in the formation of cultural tastes in general and musical tastes in particular, was the starting point for the thesis. Within the scope of the research based in Bolu province center, by processing the data obtained from 313 respondents, 134 of whom were female and 179 male, through the SPSS program by calculating data frequencies and percentages and by performing two-variable analysis and a chi-square test, findings have evolved to a level that can be interpreted. In consideration of the data obtained, it was concluded that social belonging has an effect on the cultural tastes of the individual.