Gözetim ve benlik sunumu: ERÜ öğrencilerinin instagram kullanımına yönelik bir araştırma
Surveillance and self presentation: A research on instagram use of ERU students
  1. Tez No: 590813
  2. Yazar: KÜBRA KUBUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Benlik Sunumu, Instagram, Surveillance, Instagram, Self Presentation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Sosyal paylaşım ağları, eğlendirme, sosyalleştirme, gündemden haberdar etme gibi özelliklerinin yanı sıra birer gözetim mekanizması olarak da işlev görmektedir. Sosyal paylaşım ağlarının bu işlevinde, kullanıcıların paylaştıkları gönderilerde kendileri hakkında karşı tarafa bilgi sunması önemli bir rol oynamaktadır. Tarih boyunca uygulanan diğer gözetim faaliyetlerinden farklı olarak sosyal paylaşım ağları üzerinden gerçekleştirilen gözetim, karşılıklı ve gönüllüdür. Ayrıca gözetlenen, neyin gözetleneceğini seçme ve manipüle etme hakkına sahiptir. Bu çalışma, Instagram isimli sosyal paylaşım ağını gözetim alanı ve benlik sunma aracı olarak ele almakta; kullanıcıların gözetlerken gözetlendiği örnek bir platformda benlik sunumlarını nasıl biçimlendirdiklerine dair bulgular elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle, gözetim ve gözetime ilişkin temel kavramlara, gözetimin tarihine, kuramlarına, gelişen enformasyon teknolojileriyle birlikte gözetimin sosyal paylaşım ağları üzerinden gerçekleştirilmesine; benlik kavramına, sunumuna ve sosyal paylaşım ağları üzerinden benlik sunumuna ilişkin konular incelenmeye çalışılmıştır. Ardından anket yöntemi kullanılarak Erciyes Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan 482 kişilik örneklemden Instagram kullanımlarına ilişkin çeşitli bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgular bireylerin, Instagram kullanma amaçları arasında gözetlemenin ve gözetlenmenin yer aldığını; manipüle edilmiş benlik sunumlarında bulunabildiğini; kendi paylaşımlarının gerçeği yansıttığını düşünürken diğer kullanıcıların paylaşımlarını sahicilikten uzak olarak değerlendirdiklerini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte bireylerin gerçek yaşamlarında kendilerini tanımlama biçimleriyle Instagram üzerinden yaptıkları paylaşımlarda kendilerini tanımlama biçimlerinin pozitif yönde ilişkili olduğu sonucu elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Social sharing networks function as an oversight mechanism as well as entertaining, socializing and informing the agenda. In this function of social networking networks, it is important for users to provide information about themselves to the other party in their posts. Unlike other surveillance activities implemented throughout history, surveillance through social networks is mutual and voluntary. In addition, the watched has the right to choose and manipulate what is to be watched. This study considers Instagram social networking as a field of surveillance and self-service; The aim of the study is to find out how they shape their self-presentations in an exemplary platform where users are spied on. For this purpose, first of all, the basic concepts of surveillance and surveillance, the history of surveillance, theories, developing information technologies and surveillance through social networking networks; self-concept, presentation and self-presentation via social networks. Then, using the questionnaire method, various findings related to Instagram usage were obtained from a sample of 482 people studying at Erciyes University. The findings indicate that individuals are aimed at using Instagram for surveillance and surveillance; manipulated self-presentations; while their shares reflect the truth, while other users consider their shares as non-authentic. However, the way individuals identify themselves in their real lives and the way they define themselves in the shares they make via Instagram are positively related.