Çene kemiklerinde rastlanılan patolojik oluşumların dental volumetrik tomografi ile düşünülen teşhislerinin histopatolojik tetkikler ile doğrulanması
Confirmation of CBCT based preliminary diagnosis of jaw patholgies with histopathological analysis
  1. Tez No: 590821
  2. Yazar: EMRE ÇENGELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN EFEOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental volumetrik tomografi, çene kemiklerinde patolojik lezyonlar, kist, dental volumetric tomography, pathological lesions of the jaw bones, cyst
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; çene kemiklerinde rastlanılan patolojik lezyonların dental volumetrik tomografi (DVT) bulgularını değerlendirmek, bu bulgular ışığında konulan ön tanıları, histopatolojik değerlendirme sonuçları ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ağustos 2017 – Şubat 2019 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Ağız Diş Çene Cerrahisi AD'na başvuran hastalar arasında maksilla veya mandibulalarında santral yerleşimli 50 patolojik lezyon izlenmiş olan 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çene kemiklerinde rezorpsiyona sebep olan, radyolüsent, radyoopak ya da radyolüsent-radyoopak görünümlü mikst litik lezyonlara sahip olan hastalarda, panoramik radyografi ve dental volumetrik tomografi ile minor cerrahi işlemin uygulanacağı patolojik lezyona sahip bölge değerlendirilmiştir. Dental volumetrik tomografi yardımı ile ön tanı not edildikten sonra, yapılan minör cerrahi girişimde elde edilen spesimen histopatolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Histopatolojik tanı ile daha önce not edilmiş olan ön tanılar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 lezyonun 41'i kist, 9'u tümör ve benzeri oluşumlar ve kemik ile ilgili patolojilerden oluşmaktadır. En sık izlenen lezyon radiküler kist olmuştur. Çalışmamızdaki 50 olgudan 14'ünde (%28); ön tanılar ile histopatolojik tanılar farklı olmuştur. Yapılan istatistiksel analizlerde, kist ile tümör ve benzeri lezyonların lokalizasyonları (mandibula/maksilla–anterior/posterior) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>.05). Sonuç: DVT, çenelerde görülen patolojik lezyonların tanı, tedavi ve kontrollerinde giderek daha sık başvurulan bir araç olmuştur. Patolojik oluşumun 3 boyutlu değerlendirilmesinde ve operasyonun planlanmasında son derece faydalı olmasına karşın, kesin tanı çin histopatolojik değerlendirmenin gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is; to evaluate and compare the preliminary diagnosis of jaw bone pathologies obtained by CBCT and histopathological analysis. Materials and Method: In this study; patients with lytic pathological lesions were evaluated by CBCT. Initial working diagnosis was noted, to compare with histopathological diagnosis. Results: Fifty lesions in the jaw bones of 50 patients were noted. There were 41 bone cysts, 9 tumors and tumor-like lesions and bone related pathologies. Radicular cyst was the most common lesion. In 14 (28%) of the cases; preliminary and histopathological diagnosis did not match. According to the statistical analysis, there was no statistically significant difference between the type of pathology and the localization (mandible/maxilla-anterior/posterior). (p> .05) Conclusion: CBCT is a commonly utilised tool in the diagnosis, treatment and review process of pathological lesions of the jaws. CBCT is imperative for 3D evaluation and treatment planning, however the necessity of histopathological analysis for a correct diagnosis should not be overlooked.