Çin'in ihracat sektörlerinde ürün çeşitliliğinin kümeleme analiziyle belirlenmesi (2001-2017)
Determination of product diversity in China's export sectors by cluster analysis (2001-2017)
  1. Tez No: 590870
  2. Yazar: IRMAK TÜRKKAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT BALIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: DTÖ, Çin Halk Cumhuriyeti, Rekabet, İhracat, Küreselleşme, WTO, People's Republic of China, Competition, Export, Globalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
21 yüzyılın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti,tarihin her döneminde ilgi odağı olmayı başararak küresel ticaretin merkezi haline gelmiştir.1976'da Mao'nun ölümü, Deng yönetiminin iktidara gelmesi asıl değişimsürecinin başlangıcı olmuştur.Çin özellikle 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütüne üyeliği ile birlikte değişim sürecini pekiştirerek dünya ticaretine tam katılım sağlamış,küreselleşmeye uyum sağlamasının önündeki engeller ortadan kaldırılmıştır.Buradan yola çıkarak 2001 yılını, Çin Halk Cumhuriyeti için dönüm noktası olarak ifade edebiliriz.DTÖ üyeliği sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti;dış ticarette ülkelerarası entegrasyon,dışa açılım reformları,yabancı yatırımları teşvik edici, rekabet gücünü artırıcı uyum politikaları ile AB ve ABDde dahil olmak üzere dünya ekonomisine yön veren lider ülke konumuna gelmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, Çin'in tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ile birlikte makroekonomik yapısı incelenmiş, ikinci bölümde DTÖ'ye üyeliğinin avantaj ve dezavantajları, ihracatta dünya ekonomisindeki yeri ve payı, küresel ekonomilerle bütünleşme süreci değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde ise Çin'inDTÖ'ye üye olmadan önce ve üye olduktan sonraki ihracatındaki değişim sektörel olarak kümeleme analizi yöntemiyle ortaya konulmuş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
People's Republic of China, which has the fastest growing economy of the 21st century, has become global trade center as being the center of interest in every period of history. Following the death of Mao, the arrival of the Deng administration in power, was the beginning of the real change process. Especially in 2001, with the membership of WTO, China strengthened the process of change and the barriers againist globalization, which have fully participated in world trade, have been eliminated. Therefore, we can say that 2001 was milestone for the People's Republic of China. The internationalization reforms, with the integration of ınternatıonalforeign trade, encouraged foreign investments and adaptation politics, made People's Republic of China the leader which affects the world competitive economy including EU and US, after the WTO membership. In the first part of this study, the macroeconomic structure of China in the historical process is examined. In the second part, the advantages and disadvantages of the membership of the WTO, the place and share of exports in the world economy and the integration process with the global economies are evaluated. In the third chapter,the change in exports based on sectors, after being a member, has been presented and interpreted by clustering analysis method.