Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe'de ses-şekil bilgisi ve kelime grupları
Sound-morphology and word groups in Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe
- Tez No: 591102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BÜYÜKAKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Kelime Grupları, Ahmed Fakîh, Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe, Old Anatolian Turkish, Phonetics, Morphology, Word Groups, Ahmed Fakih, Kitabu Evsafı Mesacidi'ş-Şerife
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
XIII. yüzyıldan XV. yüzyılın sonlarına kadar Anadolu ve çevresinde etkili olan Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi yazı dilinin ilk evresini oluşturmaktadır. Bu dönemin ilk eserlerinden olan ve Ahmed Fakîh tarafından yazılan“Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe”adlı eser, dönemin dil yapısı ve ses özelliklerinin incelenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda, Eski Anadolu Türkçesinin ses ve şekil özellikleri ile kelime gruplarının özelliklerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaçla“Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe”adlı eserin ses ve şekil özellikleri ile kelime grupları incelenmiştir. Araştırmamız, dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Eski Anadolu Türkçesi dönemi ile Ahmed Fakîh ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin ses özelliklerinin, üçüncü bölümde ise eserin şekil bilgisinin incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde eserde geçen kelime grupları incelenerek sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish constitutes the first phase of Turkey Turkish which was effective in and around anatolia from the 13th to the end of the 15th century.“Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe”written by Ahmed Fakîh is one of the first works of that period. This book is very important for examination of the language structure and sound characteristics of that period. The aim of this study is to find out the characteristics of word groups, phonetic and morphological features in Old Anatolian Turkish. In accordance with this purpose, word groups, phonetic and morphological features in the book titled“Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe”was examined. Our research consists of four stages. In the introduction part, information was given about the Old Anatolian Turkish period and Ahmed Fakîh and his works. In the second part, the sound characteristics of the work was examined. In the third part, the morphology of the book was examined. In the last stage, the word groups in the book were examined and classified.