Ahmed Fakih'in Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerife isimli eseri üzerine söz dizimi incelemesi
The Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerīfe by Ahmed Fakih
  1. Tez No: 514816
  2. Yazar: EKREM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİREL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Fakih, Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerīfe, Söz Dizimi, Cümlenin Ögeleri, Cümle Çeşitleri, Ahmed Fakih, Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerīfe, Syntax, Parts of Sentences, Types of Sentences
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
Bu çalışmada 13. yüzyılda yaşamış olan Ahmed Fakih'in Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerife adlı eseri cümle cümle incelemiş; her cümlenin ögeleri ve cümle çeşidi bulunmuştur. Giriş bölümünden sonra çalışmanın amacı, önemi ve yöntemi açıklanmıştır. Birinci kısımda söz dizimi, cümlenin ögeleri, cümle çeşitleri hakkında bilgi verilmiş ve Ahmed Fakih'in hayatı ve eserlerine kısaca değinilmiştir. İkinci kısımda Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerife adlı eserde bulunan 390 beyit cümlelere ayrılmış ve 390 adet olan her cümlenin ögeleri ve cümle çeşidi bulunmuştur. Çalışmada yararlanılan tüm kaynaklar bibliyografya bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, The Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş-Şerīfe by Ahmed Fakih, who lived in the 13th century, has been examined sentence by sentence; each parts of the sentences and also types of the sentences have been found. In the introduction section, The study's purpose, importance and method have been explaned. In the first part, some information about the Word order, the parts of sentences, the types of sentences have been given and Ahmed Fakih's life and his Works have been briefly mentioned. In these cond part, 390 caplets in Kitābu Evsāfı Mesācidi'ş- Şerīfe have been divided in to sentences and 390 sentences have been analized in terms of the part sand types of sentences. All the books used in the study are given in the reference section.