İlkokul 4. sınıf fen bilimleri ders kitabındaki etkinliklerin incelenmesi
Examination of the activities in the 4th grade science book
  1. Tez No: 591250
  2. Yazar: NADİR BENGÜ DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen Bilimleri Ders Kitabı, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Ölçme ve Değerlendirme, Science Education, Science Textbook, Teaching Methods and Techniques, Assessment and Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ilkokul 4. sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarındaki etkinliklerin incelenmesidir. İncelenen etkinliklerde yer alan öğretim ve ölçme değerlendirme yöntem ve teknikleri tespit edilmiş ünite ve konulara ilişkin bulgular yorumlanmıştır. Bu araştırma betimsel bir çalışma olup, veriler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilkokul 4. sınıflarda okutulması uygun görülen Fen Bilimleri ders kitabının doküman analizi yapılarak elde edilmiştir. 4. sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarındaki etkinliklerde, hangi öğretim ve ölçme değerlendirme yöntem ve tekniklerinin yer aldığı tespit edilmiştir. Bulgular, konulara ve ünitelerdeki dağılıma göre tablolar üzerinde gösterilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ilkokul 4. sınıf Fen Bilimleri ders kitabında yer alan etkinliklerde öğretim yöntem ve tekniklerden en çok deney ve gözlem yapmanın yer aldığı belirlenmiştir. Bunları, tartışma, soru cevap, model oluşturma yöntemlerinin izlediği görülmektedir. Etkinliklerde en az yer alan öğretim yöntem teknikleri ise, anlatım, gezi gözlem, gösterip yaptırma ve rol oynamadır. Ölçme değerlendirme yöntem ve tekniklerinden en çok performans değerlendirme ve gözleme yer verilirken, kısa boşluk doldurmanın ise en az sayıda yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the activities in the 4th grade science textbooks prepared by the Ministry of National Education. Teaching and assessment methods and techniques in the activities examined were determined and findings related to the units and subjects were interpreted. The research is a descriptive study and the data were obtained by the document analysis of Science textbook being appropriate to be taught by the Ministry of National Education in the 4th grade primary school in 2017-2018 academic year. Teaching, assessment and evaluation methods and techniques used in the activities of the 4th grade Science textbooks have been identified. The results were shown on tables according to the subjects and the distribution in the units. According to the results of the study, it was found that mostly the experiments and observations among teaching methods and techniques were used in the activities of the 4th grade Science textbook in primary schools. They are followed by discussion, question and answer and model building methods. The least used teaching methods are narration, explanation, school trips and observation, demonstration and role play. While performance evaluation and observations among the assessment and evaluation and techniques were highly used, they were followed by the project method. It was found that filling the short blank was used at least.