Juniperus communis L. subs. nana syme üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmecognostical investigations on juniperus communis L. subsp. nana
- Tez No: 59126
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KORAY ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Juniperus communis L. subsp. nana, Cupressaceae, sitotoksik aktivite, podofilotoksin, labdan, pimaren diterpenler. III, Juniperus communis L. subsp. nana, Cupressaceae, cytotoxic activity, phodophyllotoxin, labdane, pimarene diterpenes. IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Ülkemizde yaygın olarak yetişen Juniperus communis L. subsp. nana (Cupressaceae) (cüce ardıç) bitkisinin ham kozalaklarında sitotoksik aktivite, diterpen ve lignanlar yönünden fitokirayasal araştırmalar yapılmıştır. Bitkinin ham kozalakları Soxhlet cihazında petroleteri ile ekstre edilmiştir. Petroleterli kısıra asit ve nötral fraksiyona ayrılmıştır. Her iki fraksiyon- sitotoksik aktivite göstermektedir. Asidik fraksiyon daha yüksek sitotoksik aktiviteye sahip olması nedeniyle fraksiyonlardırılmış ve içerdiği etken maddelerin UV, İR, ^fl-NMR ve 13C-NMR Spektral yöntemleri ile yapıları aydınlatılmıştır. Asidik fraksiyonun kromatografisi sonucunda bir lignan olan dezoksipodofilotoksin izole edilmiş, halen ilaç hammaddesi olarak kullanılan bu bileşiğin sitotoksik etkiden sorumlu ana bileşik olduğu tesbit edilmiştir. Bu bileşik çok yüksek sitotoksik aktivite göstermektedir. Diterpen olarak imbrikatolik asit ve izokupresik asit (3:1) karışım halinde izole edilmiş bu iki diterpenin de kayda değer sitotoksik aleti vitesinin olduğu saptanmıştır. Bitkide ayrıca izopiraarik asit, sandarokopimarik asit, cis-komunik asit, trans komunik asit ve mirseokomunik asit' in mevcudiyeti tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study; phytocheraical investigations were carried out on the diterpenes and lignans as well as cytotoxic activity of the unripe berries of Juniperus communis L. subsp. nana (Cupressaceae), a wide spread plant in Turkey. Unripe berries of the plant were extracted in a soxhlet apparatus, using petrol ether. The petroleum ether extract was then divided into two fractions: acidic and neutral fractions. Since acidic portion exhibited stronger cytotoxic activity than the neutral part, this portion was fractionated and the structures of the isolated compounds were elucidated by means of UV, IR, H-NMR 13 and C-NMR spectral methods. As a result of the chromatography of acidic fraction, desoxyphodophyllotoxin, a compound of the lignan type, was isolated. At the present, this compound is being used as a crude drug material, and it is thought to be the major compound responsible for the cytotoxic activity. Irabricatolic and isocupressic acids were isolated as a mixture in the ratio of 3:1, alternatively, and both the compounds showed significant cytotoxic activity. Isopimaric acid, sandarocopiraaric acid, cis-communic acid, trans- communic acid and myrceocommunic acid were also detected in the acidic fraction.