Anaokuluna devam eden çocukların gelişim tarama testi, okul olgunluk testi ve zeka testi puanları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between development screening test, school maturity test and intelligence test points of children in preschool
  1. Tez No: 591268
  2. Yazar: HÜLYA GÖRÜNÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET BAHADIR AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel gelişim, Gelişim testi, Akademik başarı, Okul öncesi dönem, Cognitive development, Developmental test, Academic achievement, Preschool period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Erken çocukluk dönemindeki motor, dil, sosyal ve duygusal gelişime bağlı becerilerin büyük bir kısmı bilişsel gelişimle doğrudan bağlantılıdır. Mevcut araştırmada, gelişimin kritik dönemlerinden biri olan, okul öncesi dönem çocuklarının Anadolu-Sak Zekâ Ölçeği (ASIS) ile Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı (GEÇDA), Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ve Metropolitan Okul Olgunluğu Testi erken çocukluk değerlendirme araçlarından aldıkları puanlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 104 anaokulu öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma bulguları doğrultusunda ASIS endeks puanları ile GEÇDA alt test puanları arasında küçük ve orta, AGTE alt test ve toplam puanları arasında orta ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. ASIS endeks puanları ile Metropolitan Okul Olgunluğu Testi alt test ve toplam puanları arasında orta ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak ASIS ile gelişim tarama testi ve okul olgunluk testi puanları arasındaki ilişkiler incelenerek ASIS'in ölçüt geçerliğine ek kanıtlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most of the skills related to motor, language, social and emotional development in early childhood are directly related to cognitive development. In the present study, the relationship of the scores of preschool children, one of the critical periods of development, from the Anatolian-Sak Intelligence Scale (ASIS) and Gazi Early Childhood Assessment Instrument (GECAT), Ankara Development Screening Inventory (AGTE), and Metropolitan School Readiness Test were examined. In the research, relational screening model was used. The study group consisted of 104 kindergarten students. According to the findings of the research, there was a significant correlation between ASIS index scores and GECAT subtest scores, and between AGTE subtest and total scores. Significant correlations were found between ASIS index scores and Metropolitan School Readiness Test subtest and total scores. As a result, the relationship between ASIS and developmental screening test and school maturity test scores was examined and additional evidence for ASIS criterion validity was presented.