Güvensizlik katmanı, güvenlik çarpanı: Mülteci akımının ve yasadışı göçün Türk-Yunan ilişkilerine etkileri
- Tez No: 591373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mülteci ve Yasadışı Göçmenler, Güvenliksizleştirme, Güvensizlik Katmanı, Güvenlik Çarpanı, Göçün Güvenlikleştirilmesi, Refugee and Illegal Immigrants, De-Securizitation, Layer of Distrust, Trust Factor, Securization of Immigration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Türk- Yunan ilişkilerine etki eden etmenler tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. İki ülke ilişkilerinin şekillenmesinde mülteci ve yasadışı göçmenlerin etkisi detaylı olarak irdelenmiş, aynı zamanda Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası mülteci akımının Türk-Yunan ilişkilerine olumlu ve olumsuz etkileri değerlendirilmiştir. İkinci bölüm yasadışı göçlerin önlenmesine yönelik yapılan çalışmaları ele almıştır. Bu konu üzerine Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan Geri Kabul Anlaşmanın Türk-Yunan karasuları ve hudut hatlarında yaşanan sorunlara etkisi değerlendirilmiştir. Söz konusu bölümde her iki ülkenin ayrı ayrı mülteci ve yasadışı göçmenler hakkındaki argümanlarına değinilmiştir. Nihayetinde üçüncü bölümde ikili ilişkilerin yapılandırılmasında göç gibi yumuşak güvenlik sorunlarının nasıl şekillendiği incelenmiş, tartışmanın temelini oluşturan ve sonucunu şekillendiren güvensizlik katmanı ve güvenlik çarpanı kavramları literatüre kazandırılmıştır. Karasuları ve hudut hatları çerçevesinde yaşanan sorunlara mülteci ve yasadışı göçmenlerin de dâhil olmasının ikili ilişkileri hangi yönde etkilediğine dair tespitleryapılmıştır. Nihayetinde söz konusu göç olgusunun güvenlik veya güvenliksizleştirme istikametinde bir araç olarak ortaya çıktığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that affect Turkish- Greek relations have at first been studied within a historical continuum. The effect of the refugee incident between two countries and its effect on shaping the relations has been scrutinized in detail and at the same time positive and negative sides of refugee influx that occured after the war that took place in Syria have been evaluated. The second part deals with efforts put in place to prevent illegal immigrations. Upon this issue, the effect of the taking back deal made between Europe Union and Turkey over Turkish and Greek coastal waters and limits have been evaluated. Within the relevant section arguments from both countries over illegal immigrants have been seperately dealt with. Finally in the third section, soft security problems such as immigration and their effect on establishing bilateral relations have been studied and also the layer of distrust that underlies the discussion and shapes the result and also the security factors have been added to the literature. Some results have been concluded about adding refugee and illegal immigration issues to the problems that ocur around territorial waters and the limits and their effects on bilateral relations. Finally it has been emphasised that relevant immigration incident is being used as a tool of trust or distrust.