Ayla Kutlu'nun çocuk kitaplarının çoçuk edebiyatı açısından değerlendirilmesi
Evaluating Ayla Kutlu's children books in terms of children literature
  1. Tez No: 591387
  2. Yazar: ZÜHTÜ YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ayla KUTLU, çocuk edebiyatı, katkı, kriter, Ayla KUTLU, childrens literatüre, contribution, criterion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Edebiyatın diğer alanlarında oldukça tanınmış ve bu alandaki eserleri üzerine bilimsel çalışmalar yapılmış edebiyatımızın usta kalemlerinden olan Ayla KUTLU' nun çocuk edebiyatı alanındaki eserleri ile ilgili çalışma yapılmadığı tespit edilmiş hem bu alandaki eksikliği gidermek hem de yazarın çocuk edebiyatı alanındaki tanınırlığını artırmak amacıyla bu araştırma konusu seçilmiştir. Araştırmada çocuk edebiyatı ve temel ögeleri ile ilgili bilgilendirme yapılmış, yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri tanıtılmış, Ayla KUTLU' nun çocuk kitaplarının çocuk edebiyatı açısından biçim ve içerik yönüyle incelenerek, bu kitapların çocuk edebiyatının temel kriterlerine göre analizi yapılıp çocuk edebiyatı açısından değerlendirilmiştir. Çalışma materyallerini Ayla Kutlu'nun çocuk kitapları oluşturmuştur. Araştırmanın verileri literatür taraması, doküman analizi ve nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak tespit edilmiştir. Araştırma başında, literatür taraması yapılmış, çocuk edebiyatı ile ilgili alan taramadan geçirilmiştir. Sonuç yazarın çocuk kitaplarının yaş seviyesindeki çocuklara uygun olduğu, bu alanda önemli eserlere imza attığı; ancak edebiyatın diğer alanlarındaki başarısı yanında bu alanın gölgede kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ayla KUTLU, one of the master items of our literature, which is well known in other fields of literature and whose scientific studies have been made on her works in this field, has not been found to be related to the works of children's literature. In this research, information about children's literature and its basic elements were given, the author's life, literary personality and works were introduced, the children's books of Ayla KUTLU were examined in terms of form and content in terms of children's literature, these books were analyzed according to the basic criteria of children's literature and the books were evaluated in terms of children's literature. Ayla Kutlu's children's books were the study materials. The data of the study were determined by using literature search, document analysis and qualitative research methods. At the beginning of the research, literature was searched and the field related to children's literature was searched. The conclusion is that the author's children's books are suitable for children at the age level, and that he has signed important works in this field; however, it was found that this area was overshadowed by the success of other fields of literature.