Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi kabahati
The misdemeanor of omission of information obligation under the Law on the Protection of Personal Data
- Tez No: 591386
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Veri, Aydınlatma Yükümlülüğü, Kabahat, İdari Yaptırım
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) m.10'da veri sorumlusu veya yetkilendirdiği kişinin, kişisel verilerin elde edilmesi sırasında ilgili kişiyi aydınlatma yükümlülüğü düzenlenmektedir. Çalışmamızın konusunu oluşturan aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi kabahati, KVKK m.18'de düzenlenmektedir. Buna göre; aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında 5.000 Türk Lirası'ndan 100.000 Türk Lirası'na kadar idari para cezası uygulanacaktır. Aydınlatma yükümlülüğü, kişisel verilerin korunması hukukunda önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızın birinci bölümünde öncelikle kişisel verilerin korunması hukukunun gerek uluslararası gerekse ulusal hukuktaki gelişimi ile temel kavramların bazıları genel olarak incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde Türk Hukuku'nda kişisel verilerin, ceza ve kabahatler hukukunda yaptırım yoluyla korunması ile aydınlatma yükümlülüğünün genel esasları incelenmiştir. Son olarak aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi kabahati yapısal unsurları ve yaptırım usulü yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Article 10 of the 6698 no. Law on the Protection of Personal Data regulates data controllers' obligation to inform the data subjects. According to Article 10, when the personal data are obtained, the data controller shall enlighten the data subject with all the information that are regulated at Article 10 and Article 11. According to Article 18, if data controller neglects his/her obligation to inform the data subject, he/she is fined to administrative sanction which is 5.000 TL to 100.000TL.The obligation to inform the data subjects has an important place in the protection of personal data law. In the first part of our study, the development of personal data protection law in both international and national law and some of the basic concepts were examined in order to understand better the law. In the second part of our study, the protection of personal data, the principles of obligation to inform the data subjects and the purpose of this obligation within the frame of Turkish law were analyzed. Lastly, the structural elements of the misdemeanor of omission of information obligation were discussed. KEYWORDS: Personal Data Protection, Personal Data, Obligation to Inform, Omission, Administrative Sanction.