Performance evaluation of share mutual funds in Turkey
Türkiye'deki hisse senedi yatırım fonlarının performanslarının değerlendirilmesi
- Tez No: 591428
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Risk, Getiri, Performans Değerlendirmesi, Mutual Funds, Risk, Return, Performance Evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yatırımcıların tasarruflarını değerlendirebileceği yatırım fırsatlarının sayısı, sermaye piyasalarının gelişmesi ve sermaye piyasalarında yeni finansal araçların ortaya çıkmasıyla artmıştır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi de finansal piyasalarda işlem yapmayı kolaylaştırmıştır. Ancak farklı piyasalarda farklı risk-getiri düzeyleri sunan bu finansal entrümanlar arasında seçim yaparak uygun yatırım kararları vermek yatırımcılar açısından giderek zorlaşmaktadır. Yatırım fonları yatırımcılardan topladığı paralar ile farklı risk – getiri düzeylerindeki yatırım araçlarına yatırım yaparak profosyonel yönetim hizmeti sunmakta ve bu şekilde yatırımcılara hem zaman tasarrufu hem de kendi başlarına gerçekleştiremeyecekleri profesyonel yatırım yönetimi olanağı sağlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de 2006-2018 yılları arasında faaliyet gösteren hisse senedi yatırım fonlarının performanslarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 34 yatırım fonunun performanslarının değerlendirilmesi ve fon yöneticilerinin menkul kıymet seçim yetenekleri ve piyasa zamanlama kabiliyetlerini ölçmek için tek kriterli modeller ve çok kriterli performans ölçüm modellerinden yararlanılmıştır. Amprik sonuçlar yatırım fonlarının performans sıralamasının kullanılan tek kriterli modellere göre farklılaşabildiğini göstermektedir. Ayrıca menkul kıymet seçimi ve piyasa zamanlaması açısından fon yöneticilerinin genellikle vii başarılı olmadıkları ve hiçbir fon yöneticisinin menkul kıymet seçim yeteneği ve piyasa zamanlama yeteneği başarısını aynı anda gösteremediği görülmüştür. Sonuç olarak profosyonel fon yöneticilerinin beklenildiği kadar başarılı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of investment opportunities that investors can invest their savings has increased with the development of capital markets and the occurrence of new financial instruments in capital markets. Furthermore, the development of technology has facilitated transactions in financial markets. However, it is becoming increasingly difficult for investors to make optimal investment decisions by choosing among these financial instruments providing different risk-return trade-offs in different markets. Mutual funds invest in a vast number of different securities, which provide different risk-return trade-offs, with the money that they pool from investors and they provide professional investment management services. Thus they enable investors to save time and obtain professional investment management, which they may not be able to carry out on their own. This study aims to evaluate the performance of the share mutual funds operating in Turkey between 2006 and 2018. In this regard, data on 34 share mutual funds have been collected to evaluate fund performances and measure fund managers' security selection abilities and market timing abilities by using the single index and multi index performance measurement models. The empirical findings exhibit the performance ranking of funds may vary according to which single index model is used. In addition, fund managers are found to be mostly not successful in terms of security selection and market timing and none of the fund managers exhibits success in security selection and market timing ability, simultaneously. v As a result, professional fund managers were found to be less successful than expected.