Endodontide malpraktis-komplikasyon yol ayrımı
Differentiate malpractice and complication in endodontic treatment
  1. Tez No: 591474
  2. Yazar: MERAL GÜL UZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN, PROF. DR. AYŞE DİLJİN KEÇEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Dentistry, Law, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Müdahale, Hekimin Hukuki Sorumluluğu, Malpraktis, Komplikasyon, Tıbbi Standart, Aydınlatılmış Onam, Endodontik Tedavi, Medical Intervention, Legal Responsibility Of Physician, Malpractice, Complication, Medical Standard, Informed Consent, Endodontic Treatment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Kişinin yaşam, sağlık ve beden bütünlüğü hakkı, mutlak hak niteliğindedir ve Anayasal koruma altındadır; vazgeçilemez, devredilemez, hukuka ve ahlaka aykırı olarak sınırlandırılamaz. Tıbbi müdahale, Türk Hukuku'nda“yaralama”veya“öldürme”suçu olarak kabul edilmektedir. Hukuka uygun tıbbi müdahale, hastanın aydınlatılmış rızası alınarak, tedavi amaçlı, tıbbi standarta uygun ve kanunen yetkili hekim tarafından yapılan müdahaledir. Hekim, neticeyi garanti edemez ancak tıbbi uygulama sürecinde, hukuk ve mesleki ilkelere uygun davranmalıdır. Aksi halde, hekim ve/veya kurum, neticeden sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmanın amacı sıklıkla endodontik tedavi yapan diş hekimlerinin, mesleki yükümlülükleri, hukuki sorumlulukları, malpraktis-komplikasyon ilişkisi üzerine farkındalıklarını araştırmaktır. Hukuki ve mesleki yükümlülükler, malpraktise yönelik cezai ve tazminat sorumlulukları, tıbbi standart kavramı, malpraktis, komplikasyon, aralarındaki ilişki, endodontik tedavi açısından örneklendirilerek anket soruları hazırlandı; esurveycreator.com bağlantısı ile anket, internet kullanımına hazır hale getirildi; gönüllü 20 diş hekimine gönderilerek pilot çalışması ve düzeltmeler yapıldı. Endodontik tedavi yapan diş hekimi, endodonti ve pedodonti alanında uzman, uzmanlık öğrencisi ve öğretim üyelerinden oluşan 166 diş hekiminin katıldığı anket verileri toplandı ve chi-square testi ile p=0.05 değerinde analiz edildi. Sonuç olarak, katılımcı diş hekimlerinin malpraktis ve komplikasyona yönelik farkındalık düzeyleri yüksek bulunurken cezai yaptırımlar ve yükümlülükleri konularında bilgilerinin daha az olduğu belirlendi. Türk Diş Hekimleri Birliği, meslek odaları ve sağlık kurumlarının, hekimleri bilgilendirmeleri, hekimlerin mesleki ve hukuki sorumlulukları konusunda kendilerini geliştirmeleri gereği vurgulandı.
Özet (Çeviri)
A person's right to life, health and body integrity is an absolute right and under constitutional protection; indispensable, inalienable, unrestricted by law and morality. Medical intervention is accepted as“injury”or“killing”crime in Turkish Law. A lawful medical intervention is an intervention made by a physician authorized by law for treatment purposes, with informed consent of the patient, in accordance with the medical standards. The physician cannot guarantee the outcome, but in the course of medical practice, he must act in accordance with the law and professional rules. Otherwise, the physician and / or institution is held responsible for the outcome. The aim of this study is to investigate the professional obligations, legal responsibilities and the awareness of malpractice-complication relationship among dentists who frequently perform endodontic treatment. In this study, the concept of medical standards, malpractice, complications, relationship between them, legal and professional obligations, criminal and indemnity responsibilities for malpractice were examined in terms of endodontic treatment. A pilot questionnaire was carried out on volenteer 20 dentists to ensure that the questions were easily understood. A questionnaire was conducted with 166 dentists, who are specialists in endodontics and pedodontics, specialized students and faculty teachinf staff in these fields. Data were analyzed by chi-square test at a significance level of p = 0.05. Participant dentists were found to have higher awareness of malpractice and complications, and less knowledge of criminal sanctions and obligations. It is emphasized that Turkish Dental Association, professional chambers and health institutions should inform dentists about these issues and develop themselves in terms of professional and legal responsibilities of physicians.