Tüketicilerin paylaşım ekonomisi kullanma motivasyonları üzerine Türkiye'de bir araştırma
A research on consumers' using motivations of sharing economy in Turkey
- Tez No: 591475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paylaşım ekonomisi kavramı, paylaşım ekonomisi kullanma motivasyonları, paylaşım ekonomisi uygulamaları, Uber, Airbnb, tüketici davranışları, The concept of sharing economy, motivation to use sharing economy, applications of sharing economy, Uber, Airbnb, consumer behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Paylaşım ekonomisi, yeni gelişen bir kavram olması sebebiyle, birçok farklı tanımı olmasına rağmen,“kullanıcıların, eşya kiralama, ödünç verme, takas yapma, gibi, ticari ve ticari olmayan paylaşma faaliyetlerini gerçekleştirdikleri organize sistem, ortak ağ ve platformlar bütünüdür”olarak tanımlanabilmektedir. Paylaşım ekonomisinin oluşmasında etkili olan faktörler incelendiğinde, 2008 ekonomik resesyon ve devamında gelen global kriz, küresel ısınma gibi çevresel problemlerle başlayan aşırı tüketimle alakalı çevresel problemlere ve sürdürülebilirliğe verilen önemin artması, teknolojik gelişmelerle birlikte internet platformlarının paylaşımı artırması ve Y kuşağının tüketim tercihlerine etkisi gibi gelişmeler ön plana çıkmaktadır. Paylaşım ekonomisinin ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri de bulunmaktadır. Paylaşım ekonomisi tüketici davranışları açısından incelendiğinde, tutum ve davranışsal niyet, referans gruplar, kültür, demografik gruplar gibi değişkenler ön plana çıkmaktadır. Paylaşım ekonomisinin Türkiye'de kullanılma motivasyonları incelendiğinde, bu alandaki mevcut uygulamaların kullanımında özellikle sosyal, eğlence ve ekonomik sebepler ön plana çıkmaktadır.. Sosyo demografik özellikleri paylaşım ekonomisi kullanma motivasyonlarında anlamlı farklılık yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
Since sharing economy is a developing concept and in spite of many different definitions of it, it can be defined as an organized system, common network and platforms where users perform commercial and non-commercial sharing activities such as renting, lending and exchanging. Factors affecting the formation of the sharing economy can be listed as; the 2008 economic recession and the subsequent global crisis, the increasing importance given to environmental problems and sustainability related to excessive consumption starting with environmental problems such as global warming, increase in the sharing of internet platforms with technological developments and the impact of generation Y on consumption preferences. The sharing economy also has economic, environmental and social impacts. When the sharing economy is analyzed in terms of consumer behavior, variables such as attitude and behavioral intention, reference groups, culture and demographic groups are primary. When examining the use of the sharing economy motivation in Turkey, especially in the use of existing practices in this area, social, recreational and economic reasons have come to the fore. Socio-demographic characteristics made a significant difference in motivation to use sharing economy.