Kurumsal yönetim anlayışının tarım satış kooperatifleri birliklerinde uygulanabilirliği
Applicability of corporate governance approach in agricultural sales cooperatives unions
- Tez No: 591480
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKHAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri, Kurumsal Yönetim, Unions of Agricultural Sales Cooperatives, Corporate Governance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapılan araştırmalarda; Kurumsal Yönetimi iyi uygulayan şirketlerin daha başarılı olduğu gözlemlenmiş olup, Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin tabi oldukları 4572 sayılı Kanunda ve ana sözleşmelerde de kooperatif ve birliklerinin kooperatifçilik ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak yönetilmeleri ile ilgili bazı değişiklikler yapılmış ve 2013 yılı Nisan ayında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu değişikliklerden sonra birliklerin kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak yönetilmeleri bir anlamda zorunlu olmuştur. Bu çalışma; birliklerde sistemin işleyiş sürecinin, hangi alanlarda kurumsal yönetim anlayışına uygun, hangi alanlarda uygun olmadığını ortaya koyarak, genel anlamda kurumsal yönetim anlayışına olan ihtiyacın belirlenmesi ve kurumsal yönetim ilke ve uygulamalarının birliklerin performansını ne ölçüde etkilediğini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın anakütlesini birliklerin çalışanları oluşturmaktadır. Birliklere gönderilen anketlerden 147 adedi tarafıma ulaşmıştır. Verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre birliklerde çalışanların kurumsal yönetim ilke ve uygulamaları ile ilgili algılarının olumlu olduğu ve oluşturulan dokuz hipotez ile birliklerdeki kurumsal yönetim ilke ve uygulamalarının söz konusu kurumların çeşitli performans kriterlerini istatistiki olarak anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak tarım satış kooperatifleri birliklerinde; gerekli düzenlemelerin yapılması ve kurumsal yönetim anlayışının benimsemesiyle birlikte, birliklerin daha güçlü bir yapıya kavuşmaları sağlanacaktır. Birliklerde kurumsal yönetim anlayışının oluşması paydaşlarının bu işletmelere olan bağlılığını ve var olan güvenini artıracak ve birliklerin daha uzun ömürlü olmalarını sağlayacaktır. Bu sayede birlikler sınırlı kaynaklarını daha verimli kullanacaklar ve performanslarını artıracaklardır.
Özet (Çeviri)
In the researches; It has been observed that companies that implement Corporate Governance well are more successful. Some amendments were made in the Law No. 4572 and in the articles of associations, which Agricultural Sales Cooperatives Unions subject to, about administrating the cooperatives and unions in accordance with the principles of cooperatives and corporate governance and these amendments entered into force in April 2013 Following these amendments, unions had to be managed in accordance with the Corporate Governance Principles. This study has been carried out in order to determine the need for corporate governance understanding in general terms and to determine the extent to which the corporate governance principles and practices affect the performance of the associations by revealing in which areas the system operation process of unions are appropriate for corporate governance and in which areas it is not. Unions employees constitute the universe of the research. 147 of the questionnaires sent to unions were filled in. SPSS program was used for the analysis of the data obtained from the questionnaires. According to the results of the research, it is observed that employees' perceptions about corporate governance principles and practices in unions are positive except for the process of fair behaviors shown to employees, and on the other hand it is also seen that corporate governance principles and practices of unions affect various performance criteria of these institutions significantly by means of nine hypotheses. As a result, in Unions; With the necessary amendments and the adoption of the corporate governance approach, the unions will have stronger structures. The formation of the corporate governance understanding in the unions will increase the loyalty and trust of the stakeholders to these enterprises and will ensure the longevity of the unions. By this way, the unions will use their limited resources more efficiently and increase their performance.