Gebelik sürecindeki kadınlarda manevi iyi oluş ile hayat memnuniyeti ilişkisi
Relationship between spiritual well-being and life satisfaction in women during pregnancy
- Tez No: 591481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN GÖCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmamızın amacı gebelik dönemindeki kadınların etkilendikleri fiziksel, psiko-sosyal faktörlerin hayat memnuniyetleri ve maneviyatları ile ilişkisini ortaya koymaktır. Yaşları 19-43 (X ̅: 28,74) arasında değişen 152 gönüllü gebe kadından oluşan örneklem grubuna, Hayat Memnuniyeti Ölçeği (HMÖ), Gebelikte Psiko-Sosyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği (GPSDÖ) ve Maneviyat Ölçeği (MÖ) 2019 Şubat-Mart aylarında, online anket ile uygulanmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkenleri (yaş, eğitim durumu, ekonomik durum, trimester dönemleri, planlı gebelik gibi) ile psiko-sosyal sağlık, hayat memnuniyeti ve maneviyat ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 25-30 yaş döneminde olan, kendini dindar olarak tanımlayan, planlı bir gebelik yaşayan, eğitim düzeyi, evliliğindeki mutluluk düzeyi yüksek olan gebelerin diğerlerine göre hayat memnuniyetleri, psiko-sosyal sağlıkları ve maneviyatları yüksektir. İlk defa çocuk sahibi olacak gebelerin daha önce çocuk sahibi olmuş olanlara göre genel psiko-sosyal sağlıkları, eşleri ile olan ilişkileri, ailesel özellikleri daha düşük, psiko-sosyal destek gereksinimleri ve gebelikten kaynaklanan değişikliklerden etkilenme düzeyleri ise daha yüksektir. Çalışma durumu, ekonomik durum, evlilik süresi, trimester dönemleri ve gebelikte yaşanan tıbbi sorun bağımsız değişkenleri ile ilgili anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bağımlı değişkenlerin birbirleriyle ilişkisini belirlemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Örneklem grubunun genel psiko-sosyal sağlıklarının, hayat memnuniyetlerinin ve maneviyatlarının iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre gebelerin maneviyat puanları arttıkça psiko-sosyal sağlığı ve hayat memnuniyetleri de artmakta, değişkenler arasında pozitif yönde ve orta kuvvette bir ilişki bulunmaktadır. Bütün bu sonuçlar doğrultusunda psiko-sosyal sağlığın, hayat memnuniyetinin ve maneviyatın birbiriyle ilişki içerisinde olduğu, gebelerin bu yönlerden desteklenmesinin anne-bebek sağlığına ve aile kurumunun geleceğine olumlu katkısı olacağı düşünülmektedir. Elde edilen bulgulardan hareketle sağlık hizmetlerinde görevli personele, özellikle gebelerin bakımından sorumlu olan hemşirelere ve psikolojik destek sağlayan psikolog ve manevi destek uzmanlarına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between physical and psychosocial factors and life satisfaction and spirituality of women during pregnancy. Life Satisfaction Scale (PSS), Psychosocial Health Assessment Scale (GASP) and Spirituality Scale (PBS) were applied to the sample group consisting of 152 volunteer pregnant women aged between 19-43 (X ̅: 28,74). The relationship between the independent variables of the study (age, educational status, economic status, trimester periods, planned pregnancy etc.) and psycho-social health, life satisfaction and spirituality were examined. According to the results obtained; Pregnant women who are 25-30 years old, who define themselves as religious, who have a planned pregnancy, have a high level of education, happiness in their marriages, have higher life satisfaction, psychosocial health and spirituality than others. General psycho-social health, relationships with spouses, familial characteristics, and the need for psychosocial support and the effects of pregnancy-related changes are higher in pregnant women who will have children for the first time, than those who have had children before. There was no significant relationship between the variables of employment status, economic status, duration of marriage, trimester periods and medical problem during pregnancy. Correlation analysis was performed to determine the relationship between dependent variables. Overall psychosocial health, life satisfaction and spirituality of the sample group were determined to be good. As a result of correlation analysis, increase in spirituality scores affect psychosocial health and life satisfaction positively and moderately strong. In line with all these results, it is thought that psychosocial health, life satisfaction and spirituality are related to each other, and support of pregnant women in these aspects will contribute positively to mother-baby health and the future of family institution. Based on the findings, recommendations were made to healthcare personel, especially nurses responsible for the care of pregnant women and psychologists and spiritual support specialists who provide psychological support.
Benzer Tezler
- Gebelik sürecinde kadınlara yönelik olarak hastanede manevi bakım uygulamaları (İzmir örneği)
Spiritual care practices in hospital for womenduring ppregnancy (İzmir case)
SERPİL BAŞAR
Doktora
Türkçe
2021
DinAnkara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
- Embriyo transferi sonrası kadınların gebelik testine kadar yaşadıkları deneyimlerin ve embriyoya yükledikleri anlamların açıklaştırılması
The experiences of women after embryo transfer up to the pregnancy test and the meanings of their embryo
ESRA ŞAHİNER
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
HemşirelikAkdeniz ÜniversitesiDoğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İLKAY BOZ
- Türk iş ve sosyal güvenlik hukuku kapsamında gebe ve yeni doğum yapmış kadın işçilerin korunması
Protection of pregnant and new birth women workers under the scope of Turkish labor and social security law
SEDA ZEYTİNLİOĞLU ÇAMCI
- Gebe kadınlarda prenatal bağlanmanın depresyon düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between prenatal attachment and depression levels in pregnancy
ESRA NOYAN AHLATCIOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
PsikolojiBeykent ÜniversitesiPsikoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HAKAN KARAŞ
- Covid-19 pandemisinin gebe kadınlarda oluşturduğu depresyon ve anksiyetinin şiddetinin değerlendirilmesi
Evaluate the severi̇ty of anxi̇ety and depressi̇on i̇n pregnant women duri̇ng the covid-19 pandemi̇c
AYŞE GEREN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2020
Kadın Hastalıkları ve DoğumAkdeniz ÜniversitesiKadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CEM YAŞAR SANHAL