Belarus Tatarlarının halk inanışları
Folk beliefs of Belarusian Tatars
  1. Tez No: 591548
  2. Yazar: UMUT ALİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Folklore, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belarus, Tatar, İnanç, Gelenek, Görenek, Belarus, Tatar, Belief, Tradition, Custom
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tatarlar Belarus topraklarına ilk olarak 14. Yüzyılda Altın Orda Devleti'nde başlayan iç karışıklıklar nedeniyle gelmeye başlamışlardır. Askerlikteki başarılarının yanı sıra ahlaki değerleri ve çalışkanlıkları ile de toplumda saygın bir yer edinen Tatarlar günümüzde de Belarus Cumhuriyeti topraklarında yaşamlarını sürdürmektedirler. Yaklaşık 620 yıldır bu topraklarda varlığını devam ettiren ancak Komünizm döneminde kendi dini ve kültürel bağlarından koparılan Tatarlar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Belarus Cumhuriyeti'nde bütün topluluklara ve inançlara karşı var olan hoşgörü ortamı sayesinde 1994 yılından itibaren yaşadıkları yerlerde kendi topluluklarını oluşturarak yeniden dini ve kültürel hayatlarını canlandırmayı başarmışlardır. Bu çalışmada Belarus Tatarlarının tarih, kültür ve halk inanışları incelenmeye çalışılmıştır. Tatarlar yüzyıllardır bu ülkede karma bir toplumda yaşamalarından dolayı, halk inanış ve uygulamaları, Tatar toplumu arasında genel bir homojenlik göstermemektedir. Neredeyse cemaat halinde bile inanç ve uygulama bütünlüğünün bulunmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum içerisinde, dağınık olarak yaşayan Tatar halkı üyelerinden toplayabildiğimiz bilgileri aktarmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Tatars started to move to Belarus in 14. Century due to disruption in state of Golden Horde. Tatars gave service to army and they were fine warriors, also they are well behaved, hard working people. Tatars still living in Belarus for more than 600 years. During the Soviet Union time they were forced to assimilation. After Soviet Union fall apart, Belarus gain independence in 1994, and Tatars were able to rebuild their ethnic and religious identity. In this text we look in to history, culture and traditions of Belarusian Tatars.