Yetişkin eğitimine yönelik kurs veren kurumlarda görev yapan usta öğreticilerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişki
Relationships between professional burnout levels and perceptions of organizational cynicism of master trainers in adult education institutions
  1. Tez No: 591559
  2. Yazar: REYHAN TAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sinizm, mesleki tükenmişlik, yetişkin eğitimi, usta öğretici, Organizational cynicism, professional burnout, adult education, master instructor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Örgün eğitimden mezun olan veya örgün eğitim almamış olan bireyler, toplumsal hayat şartları ile çalışma yaşamının dinamiklerine ayak uydurmak için eğitim faaliyetlerini sağlamalı ve yaşamboyu da devam ettirmelidir. Bu nedenle yetişkin eğitimi ihtiyacı doğmuştur. Yetişkin eğitimi kurumlarında görev yapan usta öğreticiler her yaş, eğitim seviyesi ve farklı kültürden oluşan heterojen bir insan grubuna eğitim vermektedir. Bu karma grupların bir amaç için yetiştirilmesinden yaşanılan zorluklar neticesinde usta öğreticilerde oluşabilecek mesleki tükenmişlik ve örgütsel sinizm algılarına çözüm üretmek ihtiyacı doğmuştur. Bu araştırmada, İstanbul ilinde bulunan yetişkin eğitim kurumlarının çeşitli kurs merkezlerinde çalışan usta öğreticilerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile örgütsel sinizm düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle araştırmaya dahil edilen yetişkin eğitimi, mesleki tükenmişlik ve örgütsel sinizm'e ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra hipotezler literatür taramasına göre oluşturulmuştur. Araştırma modelini test etmek ve hipotezleri sınamak için Çalışma Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği tercih edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde bulunan 2018–2019 eğitim öğretim yılındaki yetişkin eğitim kurumlarının çeşitli kurs merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi rasgele seçilen 248 usta öğreticilerden oluşmaktadır. Yetişkin eğitimcilerin örgütsel sinizm tutumları ile tükenmişliğin tüm boyutları arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals who have graduated from formal education or who have not received formal education should provide educational activities and maintain lifelong life in order to keep up with the dynamics of social life and working conditions. Therefore, the need for adult education was born. Master trainers working in adult education institutions provide education to a heterogeneous group of people of all ages, educational levels and different cultures. As a result of the difficulties experienced in raising these mixed groups for a purpose, there was a need to find solutions to the perceptions of professional burnout and organizational cynicism that may occur in master trainers. In this study, it is aimed to examine the relationship between professional burnout levels and organizational cynicism levels of master trainers working in various training centers of adult education institutions in Istanbul. First of all, the literature on adult education, professional burnout and organizational cynicism was included in the study. Then, hypotheses were formed according to the literature review. The Study Personal Information Form, Organizational Cynicism Scale and Maslach Burnout Inventory were used to test the research model and test the hypotheses. The data obtained in the study were subjected to statistical analysis using SPSS program. The population of the study consists of master instructors working in various course centers of adult education institutions in the 2018-2019 academic year in Istanbul. The sample of the study consists of randomly selected 248 master instructors. It has been found that there is a moderate, positive and statistically significant relationship between organizational cynicism attitudes of adult educators and all dimensions of burnout.