Türk hukukunda marka hakkı ve marka hakkına karşı işlenen suçlar
Trademark rights and crimes against trademark rights in Turkish law
- Tez No: 591584
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Marka suçları, Markaların korunması, Marka İhlaline Karşı Cezai koruma, Marka İhlallerinin Yaptırımı, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu, Trademark offenses, Trademark protection, Criminal protection, Sanction, Industrial Property Law No 6769
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Marka suçları 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 30. maddesinde üç suç tipi şeklinde yedi bent olarak, marka hakkına tecavüze ilişkin cezai hükümler başlığı altında düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile marka suçlarına ilişkin daha önce yer alan yasal düzenlemelerde ki eleştirilere büyük ölçüde çözüm getirildiği söylenebilir. Markanın özellikle ticari hayatta kapladığı alanın artması ile gerek marka hakkı sahipleri gerek markayı kullanan tüketicilerin gerekse de ticaret piyasasının korunması için markanın cezai düzenlemelere konu olması zorunluluğu doğmuştur. Bu çerçevede yasa koyucu kanuni düzenleme de üç tip marka suçuna yer vermiş ve bu suçlara ilişkin ayrı ayrı cezalar öngörmüştür. Yine yasa koyucu ancak markanın tescilli olması ve şikâyetin bulunması halinde soruşturma ve kovuşturmanın yapılabileceğini hükme bağlamıştır. Bunların yanı sıra tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri ve de etkin pişmanlığında bu suçlara uygulanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 6 Trademark offenses are regulated under Article 30 as 7 paragraph of the Industrial Property Law No 6769. With this regulation, it can be said that the criticisms in the previous legal regulations regarding brand crimes have been solved to a great extent. With the increase in the area covered by the brand, especially in the commercial life, the brand has to be subject to criminal regulations in order to protect the brand right holders, the consumers who use the brand and the trade market. Within this framework, the legislator has also regulated three types of trademark offenses and foresees separate penalties for these offenses. Again, the legislator stipulated that the investigation and prosecution could be carried out only if the trademark was registered and the complaint was found. In addition, security measures specific to legal entities and effective regret provisions can be applied to these crimes.