The effects of teaching proficiency through reading and storytelling (TPRS) method on language proficiency of elementary level high school students in EFL
TPRS metodunun başlangıç seviyesindeki lise öğrencilerinin İngilizce dil gelişimi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 591585
  2. Yazar: YAHYA PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HOSSEİN FARHADY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TPRS, anlaşılabilir girdi, hikaye anlatma, geleneksel ve eğlendirici, TPRS, comprehensible, storytelling, traditional and entertaining
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, TPRS tekniğinin başlangıç seviyesindeki lise öğrencilerinin İngilizce dil gelişimi üzerindeki muhtemel etkisini araştırmaktır. Bir dil öğretim tekniği olarak TPRS, anlaşılabilir girdi, kişileştirme, bağlamlaştırma ve hikaye anlatma üzerine odaklanır. Dahası, yeni öğrenilen kelimeleri ve yapıları tanıtmak ve kalıcı hale getirmek için ders içeriğini zenginleştirir. İngilizceyi daha anlaşılır ve bağlamlaştırılabilir yapmak için ilgi çekici ve etkileyici bir hikaye anlatımı yöntemiyle öğretmek faydalı olabilir. Katılımcıları elli kişilik lise dokuzuncu sınıf öğrencileri olan bu çalışma bir devlet okulunda yapılmıştır. Her biri 25 erkek öğrenciden oluşan deney grubu ve kontrol grubu rastgele gruplara dağıtılmışlardır. Deney grubuna TPRS tekniği kullanılarak dil öğretimi yapılırken kontrol grubuna geleneksel yöntem kullanılmıştır. Dört aylık bir uygulama periyodunun ardından deney grubu ve kontrol grubuna ait giriş testi, çıkış testi, Ket, Pet ve dört başarı testinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veri analizi esnasında SPSS programı kullanılmıştır. Sonuçların da gösterdiği gibi deney grupların her ikisi de İngilizce seviyelerini yükseltmişlerdir fakat deney grubunun test sonuçları biraz daha iyidir. Diğer taraftan gruplar arasındaki fark statiksel açıdan anlamlı değildir. Buna göre TPRS metodunun öğrencilerin dil seviyelerini yükselttiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of thesis was to investigate possible effects of Teaching Proficiency through Reading and Storytelling (TPRS) technique on language proficiency of elementary level high school students in EFL classes. As a technique, TPRS focuses on comprehensible input, personalization, contextualization and storytelling. Furthermore, it enriches the course content with entertaining stories to introduce and reinforce new vocabulary and grammar. It may be beneficial to teach English in an interesting and attracting storytelling context in order to make it contextual and more comprehensible. The study took place in a state school, and the participants were 50 9th grade high school students. They were randomly assigned to experimental and control groups (25 male students for each group). While the former was instructed using TPRS, the latter was instructed with the traditional method. After a four-month treatment period, the performances of the control group and experimental group were analyzed according to the data obtained from pre-test, post-test, KET, PET and four achievement tests. SPSS (Version 25) was used to analyze the collected data. Results showed that both the experimental and control group students scored higher where the experimental group was slightly better. However, the difference between the groups was not statistically significant. It can be said that comprehensible input with TPRS does increase the proficiency level of learners.