Ege bölgesinde bulunan spor bilimleri fakültelerinde sergilenen liderlik tarzının akademik personelin öğrenme motivasyonu üzerine etkisinin incelenmesi
Studying the effects of the leadership style of sports sciences faculties in aegean region on the learning motivation of the academic staff
- Tez No: 591583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Liderlik Tarzı, Öğrenme, Motivasyon, Öğrenme Motivasyonu, Leader, Leadership, Leadership Style, Learning, Motivation, Learning Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı Spor Bilimleri Fakültelerinde sergilenen liderlik tarzı ile akademik personelin öğrenme motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu bağlamda, Ege Bölgesi'nde bulunun Spor Bilimleri Fakülteleri'nde görev yapan akademik personele yönetim tarafından sergilenen liderlik tarzının belirlenmesi amacıyla liderlik tarzı davranış ölçeği (Taş ve ark., 2007; α=940) ve akademik personelin öğrenme motivasyonlarının ölçümlenmesi amacıyla da öğrenme motivasyonu ölçeği (Mahmutoğulları, 2015; α=807) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde frekansları alındıktan sonra normallik testi, sıklık analizi, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan akademik personele (N=134), yönetimin onlara sergilediği liderlik tarzı ile öğrenme motivasyonları arasındaki ve katılan akademik personelin kişisel bilgileri ile öğrenme motivasyonları arasında bir ilişki aranmıştır. Araştırmaya katılan akademik personelin kişisel bilgileri ile öğrenme motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Ancak akademik unvanlarında gerçekleşen yükselme durumu ile öğrenme motivasyonları arasında olumsuz bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca fakülte ve yüksekokullarda sergilenen liderlik tarzları ile akademik personelin öğrenme motivasyonları arasında ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Buna göre akademik personelin öğrenme motivasyonları ile otokratik liderlik arasında olumsuz, demokratik, serbest bırakıcı, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik tarzlarıyla ise olumlu bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç olarak; Otokratik liderlik tarzı sergilenen personel ile akademik unvanı yüksek olan personellerin öğrenme motivasyonlarının düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between the leadership style demonstrated in sports sciences faculties and the motivation of the academic staff. Leadership style scale (Taş and friends., 2007; α=940) is used for the academic staff who work in Sports Sciences Faculties in Aegean Region to measure the leadership style of the administration and learning motivation scale (Mahmutoğulları, 2015; α=807) is used for the academic staff in order to measure their motivation. The test of normality, frequency analysis, independent sample t-test, one way analysis of variance and Pearson correlation analysis are used to analyze the data found in this research. A relationship between the personal information of the academic staff who work in Sports Sciences Faculties in Aegean Region (N=134) and their learning motivation and the leadership style of the administration and the learning motivation of the academic staff is researched. There is no significant connection between the personal information of the academic staff who work in Sports Sciences Faculties in Aegean Region and their learning motivation. But, there is a negative relationship between learning motivation and rise on the academic degree. According to the research findings, there is a relationship between the leadership style and the learning motivation of the academic staff. There is a negative relationship between the autocratic leadership style and the learning motivation. There is a positive relationship between the democratic, liberate, transformist and interactive leadership and the learning motivation of the academic staff. In conclusion, learning motivation, of the academic staff and those who are advenced degree holders have been exhibited autocratic leadership style, has been detected as low.