Demir ipek yolunda Türkiye geçişi için en uygun güzergah seçimi
Study on selection of the best Turkey routes for iron silk road
- Tez No: 591650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT VANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Transportation, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, One Belt One Road, Demir İpekyolu, Ulaştırma koridorları, Baku-Tiflis-Kars, Türkiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Demir İpek Yolu , .2013 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından başlatılan OBOR ( One Belt One Road ) projesinin Belt kısmında yer almaktadır. Belt Orta Çin' den başlayıp Orta Asya üzerinden Moskova,Rotterdam ve Venedik' e uzanan ulaştırma ağlarını içermektedir. Tek bir rota yerine Asya Avrupa yönünde yer alan değişik koridorlardan oluşan bu yapı içinde Türkiye Orta koridor olarak da adlandırılan Çin Merkez ve Batı Asya koridorunda yer almaktadır Yapılan ilk seferlerde daha önce 45 gün olan taşıma süresi 16 günler seviyesine indirilmiştir. Bu çalışmada BTK ( Bakü Tiflis Kars ) ,Marmaray gibi projeleri de dikkate alarak Türkiye geçişi için en uygun güzergahları Maliyet,Süre,Yük Potansiyeli ,Güvenlik Riski kriterleri çerçevesinde belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bildiride en uygun güzergahlar Analitik Hiyerarşi Süreci ( AHP ) ile belirlenmiştir...
Özet (Çeviri)
IronSilk Road takes part in Belt side of OBOR inititiave started by Chinese President Xi Jinping in 2013.Belt term covers transport networks from Middle China to Moscow,Rotterdam and Venice Through Central Asia Iron Silk Road is combined of different transport corridors to Europe instead of only one route.Turkey takes part in Central China-Western Asia corridor which also named as Middle Corridor .,Rail Transit time decreased from 45 days to 16 days during first voyages to Europe In this study,it will be determined the best Iron Silk Road routes for Turkey considering BTK ( Baku-Tbilisi-Kars ) and Marmararail projects under the criterias of Cost,Transit Time,Cargo Potential ,Security Risks . In this study,The most suitable routes will be determined by the Analytical Hierarchy Process (AHP) Keywords :Analitic Hierarchy Process ,OneBelt One Road ,Iron Silk Road,Transport Corridors ,Baku-Tbilisi-K,Turkey