Suyuti'nin ed-Dürrü'l-Mensûr fi't Tefsir bi'l Mesûr adlı eserinde Esbâb-ı Nüzul
Esbâb-ı Nüzul in Suyuti's al-Durr al-Manthur fi Tafsir bi'l Ma'thur
  1. Tez No: 591669
  2. Yazar: EMİNE SÜMEYYE TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Suyuti, ed-Dürrü'l-Mensur, Esbâb-ı nüzul, Tafsir, Suyuti, Al-Durr Al-Manthur, Asbāb al-Nuzūl
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamız Celâleddin es-Suyûti'nin“ed-Dürrü'l-Mensûr fi't Tefsir bi'l Mesûr”adlı tefsirinde, esbâb-ı nüzul rivayetlerine yaklaşımını konu edinmektedir. Bu tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın amacı, önemi, konusu ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ilk olarak Suyuti'nin, istifade ettiği kaynaklara yer verilmiştir. Sonrasında müfessirin esbâb-ı nüzul rivayetlerini nerede ve ne şekilde sunduğu rivayet, ayet ve sure açısından ele alınmıştır. Ayrıca Suyuti'nin esbâb-ı nüzul rivayetlerinde değindiği diğer konulardan bahsedilmiştir. Sözünü ettiğimiz bu başlıklar örneklerle anlatılarak Suyuti'nin esbâb-ı nüzul rivayetlerindeki metodu tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Suyuti'nin esbâb-ı nüzul rivayetleri için kullandığı ifadeleri takdim tarzı ve isnad konusuna olan yaklaşımı ele alınmaya çalışıldı. Çalışmamız sonuç bölümüyle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study focuses on Celâleddin es-Suyûti's approach to the narratives of asbāb al-nuzūl in the commentary titled“Al-Durr Al-Manthur Fi Tafsir Bil-Ma'thur”. This thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction part, we gave information about the purpose, importance, subject, and method of the research. In the first chapter, we first mentioned the sources that Suyuti benefited from. Afterwards, we discussed where and how the mufassir presented the narratives of asbāb al-nuzūl in terms of narration, verse, and surah. We also discussed the other subjects that Suyuti touched upon in the narrations of asbāb al-nuzūl. We tried to determine the method of Suyuti in the narrations of asbāb al-nuzūl by explaining these titles with examples. In the second part, we tried to present the expressions used by Suyuti for narrations of asbāb al-nuzūl and his approach to isnad. Our study ended with the conclusion section.