Bir rivayet tefsîri olarak ed-Durrû'l-Mensûr: Metod ve muhtevâsının analitik değerlendirmesi
Al-Durr al-Manthūr as a narration commantary: Analitical evaluation of the method and its content
  1. Tez No: 1001800
  2. Yazar: GÜLNAZ IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Celaleddin es-Suyuti, Tefsir, Celaleddin es-Suyuti, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; İslâmî ilimlerin temelini oluşturan alanların neredeyse tamamında ‎‎çalışmaları bulunan Celâlüddîn es-Süyûtî'nin, tefsir alanında telif ettiği ed-Dürrû'l-‎‎mensûr fi't-tefsîr bi'l-me'sûr adlı eserinin, metot ve muhtevâsı analitik bir perspektifle ‎‎değerlendirilmiştir. Bu çerçevede; öncelikle Süyûtî'nin bu tefsiri hazırlayacak ilmi ‎‎donanımıyla ilgili veriler, eserin hazırlanmasında örnek aldığı alimler, yararlandığı ‎‎kaynaklar, kendisi ve tefsirinin örnek alındığı yahut eleştirildiği yönler işlenmiş; ‎‎ardından tefsirin âyet-rivâyet ilişkisi mütalaa edilerek rivâyetlerin tercih ve tertibinde ‎‎dikkate alınan hususlar belirlenmeye çalışılmıştır. Eser genelinde yapılan incelemede; ‎‎tefsire alınan rivâyet‎ler arasında metni sarîh, isnâdı âli ve rivâyeti sahih olanın aynı ‎‎yönlerden daha zayıf olan rivâyete tercih edildiği ve tertibin bu tercihlerden etkilendiği ‎‎gözlemlenmiştir. Rivâyet‎ler üzerinde yapılan örnek uygulamalar ve tablolar yardımıyla ‎‎metin-isnad-sıhhat bakımından değişkenlik gösteren tercih-tertip ilişkisi izah edilmiştir. ‎‎Böylece müfessir ve tefsirini anlamada kolaylık ve eserden istifadenin artmasına katkı ‎‎sunma gayreti gösterilmiştir.‎
Özet (Çeviri)
This study analytically evaluates the methodology and content of al-Durr al-‎‎manthūr fi Tafsir bi'l Ma'thur, a work by Jalal al-Din al-Suyuti, a scholar with works in ‎‎almost all fundamental areas of Islamic sciences, focusing on the field of Quranic ‎‎exegesis. Within this framework, the study first examines Suyuti's scholarly background ‎‎for preparing this commentary, the scholars he emulated, the sources he utilized, and ‎‎aspects of his work that were either praised or criticized. Following this, the relationship ‎‎between verses and narrations is analyzed, and the factors considered in the selection and ‎‎arrangement of narrations are examined. The overall analysis of the work reveals the ‎‎following: It has been observed that among the narrations included in the commentary, ‎‎those with clear text, high chain of narrators, and authentic narrations are preferred over ‎‎those weaker in the same aspects, and the arrangement is influenced by these preferences. ‎‎The relationship between preference and arrangement, which varies in terms of text, ‎‎chain of narrators, and authenticity, is explained with the help of example applications ‎‎and tables based on the narrations. Thus, an effort has been made to facilitate ‎‎understanding of the commentator and his commentary, and to contribute to increasing ‎‎the benefit of the work.‎