İlkel aktarım ve sanat sürecinde formal, anti-formal etkiler
Formal and anti-formal effects in the primitive conveyance and art
- Tez No: 591671
- Danışmanlar: DOÇ. MUSA KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İlkel, Formal, Sembol, Antiformal, Dışavurum, Primitive, Formal, Symbol, Antiformal, Expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Primitif dönem, sanat ve form ilişkisi bakımından oldukça zengindir. Geçmiş dönemlerdeki ilkel toplumun yarattığı yapılar incelendiğinde anlatılmak istenen korkulardan, inanışlardan, törenlerden,“ben de buradayım”mesajından oluşmaktadır. Kuşkusuz ki simgelerin dışa vurumu, geçmişin izlerini bize sunmaktadır. İlkel aktarım konusu, sembollerin belli formlara dönüşmesi ile sanat sürecini yansıtan izler taşımaktadır. İlkel mağara yansımalarında günlük yaşam süreci, inanışın getirdiği ritüeller, duyguların aktarımını simgelere, betimlemelere ve hikâyelere yansıtmıştır. İlkel toplumun sanat ihtiyacı duymaksızın yarattığı yapıları incelerken form kavramı üzerinde yoğunlaşmak doğru bir yaklaşımdır. Yalınlık ve kapsam, ilkel halin, ilkel sanatını akıllara getirir. Araştırmalar sonucu 70 bin yıl önce gerçekleşen bilişsel devinimle başlayan sanat, insanların günlük yaşamlarında edindikleri rolleri, krallıkları, yükselişleri, çöküşleri, parçalanmaları ve günümüze kadar süre gelen konuları sembollerle aktarmıştır. Tüm bunları sanat ihtiyacı gütmeden mi, sanat ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı mı ya da iz bırakmak için mi gerçekleştirdiler? Bu soruya karşı birçok cevap ve düşünce geliştirilmiştir. Kullanılan materyaller, yaşam alanları, kıyafetler, göçlerin izleri dönemin sanatsal başlangıçlarıdır. Formların ve anti-formların oluşturduğu değerler günümüz sanatına ışık tutmaktadır. İlkel aktarımın modern ile bağlantısı, görme ya da dokunma duyuları ile algılanmasını sağlayan kendine özgü gerçekliğidir. İnsan, kendinde bulduğu güven gücüyle eylemlerini tasvire dönüştürmüştür. Üslup ve süsleme ile anlatımını kendine has, biricik kılar, gerçek olanı formlarla birleştirir. Sanatın, resimden heykele, edebiyattan tiyatroya, tasarıma, sinemaya kadar gelişimi içerikte örneklerle ele alınmıştır. Sıkça rastlanılan form ve anti-form ilişkileri bu sanat alanlarının içerisinde yer bulmuştur. İlkel aktarım ve sanat süreci birçok sözlü, yazılı ve görsel yapıda sıklıkla görülmektedir. Plastik alanda yansımalar, geçmişten günümüze birçok kişiler aracılığıyla, sonraki kuşaklara aktarım çabasındadır. İnsan, zaman ve evren konumunu kaos ve düzen gibi karşıtlıklarla birleştirmiştir. Tıpkı ilkel aktarımda olduğu gibi bir dil, benlik ve form bütünlüğü sağlanmaya çalışılmıştır. Öykücülük ve tasvircilik çalışmada belirtilen aynı sorunun yanıtını aramaktadır. Eski sanat, yeni sanat ve bunların arasında sıkışan akımlar, başlangıçtaki gibi mağaradan günümüze sürecin oluşumlarında etkilidir. Sanatçılar, tarihçiler, eleştirmenler, eski ve yeni arasında bir köprü kurmak amacıyla çalışmalarda güncel tekniklerle, ilkel aktarım ve sanat sürecinde formal, anti-formal etkileri sanatsal değer olarak ele almışlardır.
Özet (Çeviri)
The primitive period is quite rich in terms of the relationship between art and form. Considering the artworks created by the primitive society of the past eras, what they desired to express are fears, beliefs, ceremonies, and the message, 'I am here too'. The expression of symbols definitely exhibits the traces of the past. The subject of primitive conveyance was chosen to examine the symbols turning into art by means of certain forms. Daily life activities and rituals stemming from beliefs reflected the convey of emotions in symbols, depictions, and stories of cave art. It is a proper approach to focus on the concept of form while examining artefacts created by the primitive society without the need for art. The simplicity and scope remind us of the primitive art of primitivity. Art, which started with the Cognitive Kinesis that took place 70 thousand years ago according to research results, is the conveyance of roles humans played in their daily lives, kingdoms, rises, falls, falling into pieces, and subjects that continue to this day by means of symbols. Did they do all these without any need for art, or to meet their need for art, or to leave a trace? Many answers and ideas have been developed regarding this question. The materials they used, their living spaces and clothes, and traces of migrations constitute the primal art of the period. The values consisting of forms and anti-forms shed light on today's art. The link between the primitive conveyance and modern is that the former has an idiosyncratic reality that enables the perception of itself by senses of sight and touch. Humans have turned their actions into depictions with the power of self-confidence. They make the expression idiosyncratic and unique by means of styling and ornamenting and combine what is real with the forms. The development of art, from painting to sculpture, literature to theater, and design to cinema was addressed using examples in the content. Frequently encountered relations between form and anti- form are found within these artistic fields. The process of primitive conveyance and art is often seen in verbal, written, and visual works of art. The reflections in the plastic art have been serving the conveyance to the next generations through many people from the past and the present. Humans have combined their position in time and universe with contrasts such as chaos and order. They have tried to ensure the integrity of the language, ego, and form as in the primitive conveyance. Storytelling and depicting seeks for the answer of the same question asked in the study. Old art, new art, and the movements stuck in between have influenced this process from the beginning in the cave to the present. Artists, historians, and critics have regarded formal and anti-formal impacts on the process of primitive conveyance and art as artistic values, using contemporary techniques in artworks to build a bridge between the old and the new.