Kırma ve öğütme sistemlerinde hardox 450 ve 20mncr5 çeliklerinin mekanik özelliklerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Mechanical properties and characterization of hardox 450 and 20mncr5 steels in crushing and grinding systems
  1. Tez No: 591724
  2. Yazar: İSMAİL EFE EMRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AKÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hardox, Aşınmaya Dayanıklı Çelik, Temperleme, Tokluk, Sertlik, Hardox, Wear Resistant Steel, Tempering, Toughness, Hardness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Genel olarak malzemelerin sertliği kullanım alanının aşınmaya karşı direnç isteyen yerlerde uygulanabilirliğini gösteren bir özelliktir. Bir malzemenin sertliğinin bilinmesi ile diğer birçok özelliği açığa çıkmasını sağlar. Sertlik; malzemenin işlenebilme, kaynak yapılabilirlik, şekillendirilebilirlik, aşınmaya karşı direncini belirleyen mekanik özelliklerin başında gelir. Hardox grubu çelikler; yüksek tokluk yanında yüksek sertlik ve aşınmaya dayanıklı malzemelerdir. Bu çeliklerin en önemli özellikleri tokluklarının yüksek olmasıdır. Tokluk malzemenin kırılana kadarki absorbe ettiği enerji miktarıdır. Hardox grubu çelikler sıradan bir aşınmaya dirençli levha şekilli malzemeler değildir. Tokluğu, düşük sıcaklıklardaki aşırı zorlanmalar gibi güç şartlar altında bile oldukça yüksektir. Bu özelliği ise Hardox grubu çelikleri darbelere karsı güçlü kılmaktadır. Bu çalışmada hardox grubu çeliklerde sertliğin yanı sıra, aşınma direnci, mikroyapı incelemesi yapılarak 20MnCr5 çeliği ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca XRD, SEM ve EDS paterni analizleri yapılarak çeliklerin yapısındaki değişiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In general, the hardness of a materials is a feature that demonstrates its usability where wear resistance is desired. Hardness is one of the most important mechanical properties that determine the workability, weldability, formability and abrasion resistance of the material. Hardox group steels are materials with high hardness and abrasion resistance as well as relatively high toughness. The most important properties of these steels is that their toughness is high. Toughness is the amount of energy that the material absorbs till it breaks. Hardox group steels are not ordinary abrasion resistant sheet-shaped materials. Its toughness is quite high even under difficult situations such as extreme strain at low temperatures. This feature makes Hardox group Steels strong against impacts. In this study, the hardness of Hardox group Steels as well as wear resistance, microstructure were examined and compared with 20MnCr5 steel. In addition, Xrd, SEM and EDS pattern analyses were performed and changes in the structure of steels were examined.