Lutfî divanı'nın Türkiye Türkçesine aktarımı
Transferring Lutfî divani to Turkey Turkish
- Tez No: 591735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA GEN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lutfî Divanı, Lutfî, Çağatay Türkçesi, Çağatay Edebiyatı, Türkiye Türkçesine aktarma, Lutfî Divanı, Lutfî, Chagatai Turkish, Chagatai Literature, Transferring to Turkey Turkish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 498
Özet
Çağatay Türkçesi, 15. ve 20. Yüzyıllar arasında Orta Asya bölgesinde kullanılan ve Doğu Türkçesi olarak da adlandırılan edebi dildir. Arapça ve Farsçadan büyük ölçüde etkilenmiş olan Çağatay Türkçesiyle birçok edebi eser kaleme alınmıştır. Çalışmamıza konu olan“Lutfî Divanı”adlı eser, Çağatay Türkçesi divan şiiri geleneğinin kurucularından olan ve kendisinden sonra gelen birçok isme öncülük eden Mevlana Lutfî tarafından kaleme alınmıştır. Birkaç eserinde Lutfî'den övgüyle söz eden Ali Şir Nevâyî, başarılı dil kullanımı sebebiyle onu“söz meliki”olarak nitelendirmiş ve eserlerini kendisine örnek almıştır.“Lutfî Divanı”ile ilgili daha önce farklı çalışmalar yapılmış olsa da Türkiye Türkçesine aktarma konusunda henüz bir çalışma yapılmamış olduğunu tespit ettik. Türk dili açısından böylesine önemli bir eserin Türkiye Türkçesine aktarılmasının faydalı olacağı kanaatiyle bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Bu çalışmamızda öncelikle Çağatay Türkçesi ve Çağatay edebiyatı, bu dönemde yetişmiş olan önemli isimler ve sonrasında çalışmamızın konusu olan Lutfî Divanı ve Lutfî hakkında bilgi verilen bir giriş bölümü yer almaktadır.Daha sonra ise Lutfî Divanı'nı Türkiye Türkçesine aktardığımız metin bölümü ve son olarak da sonuç ve kaynakça bölümleri yer almaktadır. Lutfî Divanı'nın Türkiye Türkçesine aktarımını yaparken Prof. Dr. Günay Karaağaç'ın doktora tezi olarak hazırlamış olduğu transkripsiyonlu metni esas aldık ve çalışmamızı mümkün olduğunca metne sadık kalarak gerçekleştirdik.
Özet (Çeviri)
Chagatai Turkish is a literary language used in the Middle Asia region between the 15th and 20th centuries and also called as Eastern Turkish. Various literary works has been written in Chagatai Turkish which is greatly influenced by Arabic and Persian. The literary work“Lutfî Divanı”which is the subject of our study has been written by Mevlana Lutfî who is one of the founders of divan poetry tradition and the avant-garde to many poets after him. Ali Şir Nevai who refers Lutfî with praise in his many works characterized him“word master”because of his using the literature successfully and he followed his works. We identified that although different studies have been done before about“Lutfî Divanı”, there has not been done a study yet about transferring it to Turkey Turkish and we decided to study about this by the thought of that it would be beneficial to transfer such a significant work in terms of Turkish language to Turkey Turkish.In thıs study, first all of Chagatai Turkısh and Chagatai Literature, important names that were raised in thıs period, and than the subject of our study Lutfî Divan and an introduction section is given information about Lutfî. Than we transfer the text portion is located while the grace Turkey Turkısh court and finally the conclusion and bibliography sections. While transferring the Lutfî Divanı to Turkey Turkish we based on the transcriptional text prepared by Prof. Dr. Günay Karaağaç as his doctoral thesis and we performed our study by being as faithful as possible to the text.