Alman mesleki eğitim modelinin Türkiye açısından değerlendirilmesi
Evaluation of German vocational education model from the point of Turkey
- Tez No: 591747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alman Mesleki Eğitimi, Türk Mesleki Eğitimi, Mesleki Eğitim, German Vocational Education, Turkish Vocational Education, Vocational Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mesleki Eğitim hem bireysel hedeflere ulaşma hem de toplumsal gelişime katkı sağlaması açısından kritik öneme sahip bir unsurdur. Küresel ve artan rekabetçi dünya koşullarında bireysel becerilerin günün koşullarına göre geliştirilmesi ve tanımlanması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Ülkemizde mesleki eğitimin birçok yönden, özellikle verimlilik açısından değerlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma ile Türk mesleki eğitim sistemi ele alınacak olup Alman mesleki eğitim modelinin Türkiye açısından bir değerlendirilmesi yapılacaktır. Bu konuda dünya çapında başarı örneği olarak gösterilen Alman mesleki eğitim sistemi mercek altına alınacaktır. Değerlendirme yapılırken mesleki eğitim süreçlerini önemli derecede etkileyen faktörler belirlenerek, bu faktör başlıkları üzerinden iki ülke mesleki eğitiminin dayandığı temeller, metotlar ve aktivitelerin karşılaştırması yapılacaktır. Literatür taramasına dayanan araştırma ile her iki ülke mesleki eğitiminin sistematiği hakkında ve belirli konu başlıkları halinde bilgi kümeleri oluşturulacaktır. Bu bilgi kümeleri ve içerdikleri verilerin karşılaştırması yapılarak birtakım tespitler yapılması amaçlanmaktadır. Bu tür bir analizinin yapılması ile yorum ve önerilere dönüştürülebilir çıktılar elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
Vocational Education is an issue which has crucial importance for both reaching individual purposes and contributing to social development. It is an inevitable necessity to identify and improve individual skills according to current conditions in a global and competitive world. In our counrty, vocational education needs to be evaluated in many ways, especially in terms of efficiency. In this study, In addition to discussing Turkish Vocational Education System, German Vocational Education model will be evaluated with regard to Turkey. In this issue, German Vocational Education system, which is indicated as an example of success all over the world, will be focused. During evaluation, important factors affecting the process of vocational education will be identified and activities, methods and bases on which two countries vocational education is based on will be compared. Informative datas about both countries' vocational education systems will be created under specific titles with investigation based on literature review. It is expected to reach some results by comparing these informative datas. This analysis will be helpful to reach some outcomes which can be interpreted and used for new suggestions.