İnşaat sözleşmelerinde ayıbın giderilmesini isteme ve tazminat talep etme hakkı
Right to request rectification of defect and indemnification in construction agreements
- Tez No: 591749
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sözleşmeleri, Ayıp, Ayıbın Giderilmesini İsteme Hakkı, Tazminat Hakkı, Construction contracts, Defect, Right to Rectification of Defect, Right to Indemnification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
“İnşaat Sözleşmelerinde Ayıbın Giderilmesini İsteme ve Tazminat Talep Etme Hakkı”isimli bu tezde, öncelikle yapının ayıplı olması halinde yüklenicinin sorumluluğuna başvurabilmek için gerekli olan şartlar, yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldıran haller, zamanaşımı ve genel hatları ile iş sahibinin ayıplı ifadan doğan seçimlik hakları incelenmiştir. İkinci bölümde, iş sahibinin ayıplı ifadan doğan seçimlik haklarından ayıbın giderilmesini isteme hakkı detayları ile ele alınmış olup bu kapsamda hakkın hukuki niteliği, benzer talepler ile karşılaştırılması, özel şartları, ayıbın giderilmesi borcu ve bu borcun içeriği, borcun ifasında temerrüt ve kötü ifası, ayıbın giderilmesine engel olan durumlar ve son olarak ödemezlik def'i üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise ayıplı ifa halinde iş sahibinin genel hükümlere göre talep edebileceği tazminat hakkı ile bu hakkın kapsamı, talep edilebilecek tazminat kalemleri ele alınmıştır. Konunun tüm yönleri ile incelenebilmesi için tartışmalı noktalarda doktrindeki görüşlere yer verilmiş, Yargıtay kararlarından faydalanılmış ve gerekli olan yerlerde eski ve yeni kanun hükümleri karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise sonuç başlığı altında çalışmadan elde edilen sonuç özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis named“Right To Request Rectification of Defect And Indemnification in Construction Agreements”, firstly required conditions in order to resort to the liability of the contractor in case of defective construction, circumstances which eliminate the liability of the contractor, statute of limitations and, in general, optional rights of contractee which are arised from defective performance are reviewed. Secondly, right to request rectification of defect which is one of the optional rights of contractee which are arised from defective performance is discussed in detail and in this context the legal nature of the right, the comparison with other similar requests, special conditions, the debt of the rectification of defect and its content, default in performance and circumstances of poor performance, the circumstances that prevented the rectification of defect and lastly the exception of non performance are emphasized. Finally, in the event of defective performance, the contractee's right to request indemnification according to the general provisions and its content, indemnification items which can be requested are discussed. In order to wholly analyse the subject, opinions in doctrine is given in the disputed points, the Court of Cassation decisions are used, and old and new law provisions are given comparatively, as required. In the final section, conclusion, the conclusion of this work is summarised.