İnşaat sözleşmesinde ayıbın iş sahibinden kaynaklanması
The liability of the business owner from default in construction contract
- Tez No: 630358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZ SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sözleşmesi, Yüklenici, Ayıplı İnşaat, Yüklenicinin Ayıba Karşı Tekeffül Sorumluluğu, Ayıbın İş Sahibinden Kaynaklanması, Construction Law, Contractor, Contractor's liability for the defect, The Lıabılıty Of The Customer From Default
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmamızın amacı; hukuki niteliği itibariyle bir eser sözleşmesi olan inşaat sözleşmelerinde TBK m. 476 hükmü uyarınca ayıbın iş sahibinden kaynaklanmasının koşulları ve bu durumun doğuracağı sonuçları değerlendirmektir. Çalışmamız, temel olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde inşaat sözleşmesi, ayıplı inşaatın tanımı ve ayıbın türleri gibi temel kavramlar tanımlanarak inşaat sözleşmesinde yüklenicinin ayıptan doğan sorumluluğu ve buna bağlanan hukuki sonuçlar açıklanmıştır. Çalışmanın esas konusunu oluşturan ikinci bölümde ise inşaat sözleşmelerinde hangi koşullarda ayıbın iş sahibinden kaynaklanacağı, şartları ve buna bağlanan hukuki sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to evaluate is to evaluate the liability of the business owner from default , its conditions and the consequences of this situation in construction contracts according to Turkish Code of Obligations article 476. Our study consists of two main part. In the first part of our study, fundamental terms such as construction contract, defective construction and types of defect are defined and the contractor's responsibility arising from the defect and legal consequences are explained in the construction contract. In the second part, which constitutes the main subject of the study, the conditions under which the defect will originate from the business owner in the construction contracts, the conditions and the legal consequences related to it are examined. Moreover, the subject of the study has been enriched by legal doctrin of Turkish, Swiss and German and national court decisions.