Çocuklar için enerji birikim davranış ölçeği Türkçe formunun geçerlik güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the Turkish version of the energy retention behavior scale for children
- Tez No: 592018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Okul Çocuğu, Beslenme, Obezite Riski, Sedanter Davranış, Schoolage Children, Nutrition, Risk of Obesity, Sedentary Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma Çocuklar için Enerji Birikim Davranış Ölçeği Türkçe Formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı dört okuldan (Şehitler İlkokulu, Dumlupınar İlkokulu, Şehitler Ortaokulu, Dumlupınar Ortaokulu) sınıflara göre orantılı tabakalı örnekleme yöntemi ile her bir sınıftan (3., 4., 5., 6. sınıflar) 140 öğrenci alınarak toplam 560 öğrenciden oluşmaktadır. Çocukların vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçülmüş, Beden Kitle İndeksi (BKİ) hesaplanmış, cinsiyet ve yaşa göre BKİ, Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen büyüme eğrileri kullanılmıştır. Yaşa göre BKİ sonuçları; 95. yüzdelik ve üzerinde olanlar obez olarak kabul edilmiştir. Veriler Ekim-Kasım 2016 tarihlerinde toplanmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada veriler,“Demografik Özellikler Bilgi Formu”ve“Çocuklar İçin Enerji Birikim Davranış Ölçeği”(ÇEBDÖ) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde faktör analizi, bağımlı gruplarda t testi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, korelasyon analizi ve cronbach alfa analizi kullanılmıştır. Çocuklar için Enerji Birikim Davranış Ölçeğinin ve alt boyutlarının (Yoğun enerji veren besin alımı ve sedanter davranışlar alt boyutları) cronbach alfa güvenilirlik katsayısıları sırasıyla 0,72, 0,64, 0,66 olarak bulunmuştur. Yoğun enerji veren besin alımı alt boyutu faktör yükleri 0,23- 0,68 arasında, sedanter davranış alt boyutu faktör yükleri ise 0,57- 0,80 arasında saptanmıştır. Türkçe'ye ve Türk kültürüne uyarlanan“Çocuklar İçin Enerji Birikim Davranış Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the validity and reliability of the Turkish version of the Energy Retention Behavior Scale for Children. The sample of the study consists of four schools (Şehitler Elementary School, Dumlupınar Elementary School, Şehitler Secondary School, Dumlupınar Secondary School) are affiliated to Kütahya Provincial Directorate of National Education. 140 students from each class (3.,4.,5.,6. grades) were taken from these schools by stratified sampling method according to the classes and total 560 students. Body weight and height of the children were measured, BMI (Body Mass Index) was calculated and BMI by age and sex, growth curves developed by WHO (World Health Organization) were used. BMI results by age; The 95th percentile and over were evaluated as obese. Data were collected between October and November 2016. In this descriptive study, the data were collected with“Demographic Characteristics Information Form”and Energy Retention Behavior Scale for Children (ERBC). Factor analysis, t test in dependent groups, significance test of difference between two means, correlation analysis and cronbach alpha analysis were used for the evaluation of the data. The Cronbach's alpha reliability coefficients of the Energy Retention Behavior Scale for Children and its subscales (energy-dense food intake and Sedentary behaviors subscales) were found to be 0,72, 0,64, 0,66, respectively. Factor loads of energy-dense food intake subscale were found to be between 0,23-0,68, and factor loadings of sedentary behavior subscale were between 0,57-0,80. The Energy Retention Behavior Scale for Children which was adapted to Turkish and Turkish culture was found to be valid and reliable.