Örgütsel alt kültürler ve kaynakları: Bir hizmet işletmesinde araştırma
Organizational subcultures and their sources: A study on a service firm
- Tez No: 592019
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel alt kültürler, alt kültürün kaynakları, kümeleme analizi, sivil havacılık sektörü, hizmet işletmesi, Organizational subcultures, sources of subculture, cluster analysis, Civil Aviation Sector, service firm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Örgüt kültürü araştırmaları, örgüt çalışanlarının bütüncül biçimde değer, norm ve anlayışları paylaşlaşabileceği gibi aralarında farklılıkların da oluşabileceğini göstermektedir. Örgütsel kademeler, fonksiyonel birimler, meslekler ya da demografik özelliklerdeki farklılaşmanın sonucunda örgütsel alt kültür grupları oluşmaktadır. Bu çalışmada, daha önce imalat sektörü işletmelerinde yapılan örgütsel alt kültür araştırmalarında kullanılan kültür alt boyutları esas alınarak bir hizmet işletmesinde araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmanın, en az üç nedenle önemli olduğu düşünülmektedir. İlk olarak, daha önce imalat sektörü işletmelerindeki örgütsel alt kültür gruplarını belirlemek için kullanılan kültür alt boyutlarının hizmet işletmesinde kullanılması ülkemizdeki alt kültür araştırmaları yazınına katkıda bulunmaktadır. İkinci olarak, hiyerarşik, sıralı (tandem) ve iki aşamalı kümeleme yöntemlerinin kullanılarak sonuçlarının karşılaştırılması alt kültür çalışmalarındaki yöntem tartışmasına katkı yapmaktadır. Üçüncü olarak, bir hizmet işletmesindeki aynı profesyonel meslek grubundaki çalışanlar arasındaki alt kültür gruplarının kaynaklarının belirlenmesi yazındaki alt kültürün kaynakları tartışmasına katkıda bulunmaktadır. Bu araştırma için Sivil Havacılık Sektörü'nde faaliyet gösteren bir hizmet işletmesinde görev yapan 233 pilottan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda sıralı (tandem) kümeleme yönteminin örgütsel alt kültür gruplarının belirlenmesi için en iyi sonucu verdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları ayrıca, örgütsel alt kültür gruplarının ayrışmasında ülke kültürlerinin belirleyici olabileceğine yönelik bulgular ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları çerçevesinde yöneticilere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational culture studies reveals that while employees share values, norms and understandings in a holistic way, there can also be differerences in their understandings and values. Organizational subculture groups may exist as a result of differences in employees' organizational levels, functional units, occupations or demographic characteristics. In this study, a research is carried out in a service enterprise based on the culture sub-dimensions used in the organizational subculture researches previously conducted on manufacturing sector enterprises. This study is consiered to be important for at least three reasons. First, it is considered that the use of subculture dimensions which were previously used to determine organizational subculture groups in manufacturing sector enterprises is a contribution to the literature conducted in our country. Secondly, the use of hierarchical, tandem and two-stage clustering methods for the purpose of identifying subculture groups and comparison of the results contributes to the method discussions in the subculture studies. Thirdly, the investigation of the sources of the subculture groups among employees in the same profession in a service company contributes to the literature on the sources of subcultures. For the purposes of this research, data were collected from 233 pilots working in a service enterprise operating in the Civil Aviation Sector. Results suggest that tandem clustering technique gave the best results for the determination of organizational subculture groups. The results also suggest that country cultures may be one of the sources of formation of organizational subculture groups. This study, briefly reveals the managerial implications of this reseaarch.