Çocuk diş hekimliği uygulamalarında kullanılan farklı remineralizasyon preparatlarının etkinliklerinin değerlendirilmesi
The evaluation of remineralisation efficiency of different remineralization agent which used in pediatric dentistry
- Tez No: 523312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET REZANİ TOPTANCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: flor vernik, CPP-ACP, CPP-ACFP, fTCP, DIAGNOdent, SEM, EDX, fluoride varnish, CPP-ACP, CPP-ACFP, FTCP, DIAGNOdent, SEM, EDX
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Koruyucu diş hekimliğinin amacı diş çürükleri henüz oluşmadan önlem almaktır. Bu çalışmada koruyucu amaçlı kullanılan flor vernik, CPP-ACP ve CPP-ACFP krem ve fTCP verniğin remineralizasyon üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada başlangıç çürük lezyonu oluşturulan örnekler her grupta 20şer örnek olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrılmıştır; Grup (1) kontrol grubu, Grup (2) flor vernik grubu, Grup (3) CPP-ACP krem, Grup (4) CPP-ACFP krem, Grup (5) fTCP vernik. Kullanılan remineralizasyon ajanlarının örnekler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için lazer floresan cihazı (DIAGNOdent), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji yayılımlı X-ışını analizi (EDX) kullanılmıştır. Bulgular: Grup içi tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmede DIAGNOdent ölçümlerinde; kontrol grubu hariç bütün gruplar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). EDX analizinde Ca/P oranı gruplar arası değerlendirildiğinde; CPP-ACFP grubu kontrol grubu, CPP-ACP grubu ve TCP grubuna göre anlamlı farklılık bulunurken (p0.05). SEM görüntülemelerinde en çok mineral birikimi CPP-ACFP grubunda gözlenmiştir. Sonuç: Bu değerlendirmeler sonucunda CPP-ACFP farklı inceleme yöntemlerinde remineralizasyonda en etkili materyal olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of preventive dentistry is to take precaution before dental caries have yet been formed. In this study, the effects of fluoride varnish, CPP-ACP and CPP-ACFP cream and fTCP varnish used for protective purposes on remineralization were evaluated. Material and Method: In this study, samples which has artificial early caries lesions were randomly divided into 5 groups with 20 samples in each group; Group (1) control group, Group (2) fluoride varnish group, Group (3) CPP-ACP cream, Group (4) CPP-ACFP cream, Group (5) fTCP varnish. Laser fluorescence device (DIAGNOdent), scanning electron microscope (SEM) and energy dispersive X-ray analysis (EDX) were used to evaluate the effects of remineralization agents on samples. Results: In the pre- and post-treatment evaluation, in the DIAGNOdent measurements; all groups except control group were statistically significant (p 0.05). In the EDX analysis, the Ca / P ratio was evaluated between the groups; CPP-ACFP group was significantly different from control group, CPP-ACP group and TCP group (p 0.05). The most mineral accumulation in SEM imaging was observed in the CPP-ACFP group. Conclusion: As a result of these evaluations, CPP-ACFP was found to be the most effective material in remineralization in different examination methods.