The moderating effect of gender roles in the relationship between instagram use and body dissatisfaction among young women
Genç kadınların instagram kullanımı ve beden memnuniyetsizliği arasındaki ilişkide toplumsal cinsiyet rolünün moderatör etkisi
  1. Tez No: 592029
  2. Yazar: NURŞAH MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. BAHAR TANYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beden memnuniyetsizliği, Instagram kullanımı, sosyal karşılaştırma, kendini sunma, internetin fazla kullanımı, toplumsal cinsiyet rolleri, Body dissatisfaction, Instagram use, social comparison, self-presentation, internet overuse, gender roles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı genç kadınların Instagram kullanımı (sosyal karşılaştırma, kendini sunma, Instagram'ın fazla kullanımı) ve beden memnuniyetsizliği arasındaki ilişkiyi incelemek ve toplumsal cinsiyet rolünün bu ilişkideki olası moderator rolünü araştırmaktır. Çalışmanın örneklemi 18-29 yaş aralığında kendisini Instagram kullanıcısı olarak tanımlayan 921 kadın katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar Instagram kullanımı anketi, Çok Yönlü Beden-Benlik İlişkileri Ölçeği ve Bem Cinsiyet Rolü Envanteri (BCRE)'ni doldurmuşlardır. Türkçede Instagram kullanımını ölçen belirli bir araç olmaması sebebiyle, Instagram Kullanımı Ölçüm Aracı araştırmacı tarafından bu çalışma için özel olarak geliştirilmiştir. Bunun için Instagram Kullanımı Ölçüm Aracı'nın güvenirliği ve geçerliği 255 üniversite öğrencisinin katılımıyla değerlendirilmiştir. Bu ölçüm aracı üç alt ölçekten oluşmaktadır: Instagram'ın aşırı kullanımı, Instagram'da sosyal karşılaştırma yapma ve Instagram'da kendini sunma. Instagram kullanımı, beden doyumu, kadınsılık-erkeksilik ve Beden Kitle Indeksi (BKI) değişkenleri arasındaki ilişkileri ölçmek için öncelikle Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. BKI dışındaki diğer değişkenler arasında düşükten orta dereceye değişen büyüklükte anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Beden Kitle İndeksi, kadınsılık, erkeksilik ve Instagram'da kendini sunma değişkenleriyle ilişkili bulunmamıştır. Ayrıca, regresyon analizinin sonucu aşırı kullanım (overuse) ve sosyal karşılaştırma (social comparison) boyutlarının beden memmuniyetsizliğini yordadığını ancak kendini sunma(self-presentation) boyutunun beden memnuniyetsizliğini yordamadığını göstermiş, bu sebeple kendini sunma boyutu moderasyon analizine sokulmamıştır. Regresyon analizinin sonucu genç kadınların Instagram kullanımı ve beden memnuniyeti arasındaki ilişkide toplumsal cinsiyet rollerinin moderator etkisinin olmadığını göstermiştir. Ancak, androjenliğin beden memnuniyeti üzerine ana etkisi bulunmuştur. Ayrıca, androjenliğin beden memnuniyetindeki değişkenliği açıklamaktaki etkisi, Instagram kullanımının bu değişkenliği açıklamadaki etkisinden daha büyük bulunmuştur. Sonuç olarak, beden memnuniyetinin androjenlik ve Instagram kullanımı, özellikle aşırı kullanım ve sosyal karşılaştırma boyutları ile yordandığı ileri sürülebilir; ancak androjen olmak, kadınları Instagram kullanımının beden algısı üzerindeki olumsuz etkisinden korumuyor gibi görünmektedir. Bu sonuçlar ilgili literatürle ilişkili olarak tartışılmış, araştırmanın sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to explore the body dissatisfaction in relation to Instagram use (overuse, self-presentation and social comparison), and investigate the possible moderator effect of gender roles in this relationship among young women. The sample consisted of 921 women with an age range of 18-29 years, who identified themselves as Instagram users. Instagram Use Questionnaire, The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) and Bem Sex Role Inventory (BSRI) were used to collect data. There was not any specific instrument to explore Instagram use in Turkish therefore the author has developed an Instagram Use Questionnaire specifically for the present study. In order to this, reliability and validity of the Instagram Use Questionnaire was assessed by using 255 college students. This questionnaire consists of three sub-scales: overuse, social comparison and self-presentation on Instagram. Pearson correlation analyses were conducted to assess the correlations between Instagram use, body satisfaction, femininity- masculinity and Body Mass Index (BMI) scores. All variables had small to moderate significant correlations with each other except BMI scores. BMI did not correlate with self-presentation on Instagram, femininity or masculinity scores. Moreover, the results of the regression analyses revealed that overuse and social comparison aspects of Instagram use predicted body satisfaction, but self-presentation did not therefore the latter was excluded from the moderation models. The results of the moderation analyses showed no moderating effect of gender roles in the relationship between Instagram use and body satisfaction of young women. However, there was a main effect of androgyny on body satisfaction. Moreover, the variance in body satisfaction that is explained by androgyny was greater than the one that is explained by Instagram use. As a conclusion, it can be suggested that body satisfaction was predicted by androgyny and Instagram use, particularly overuse and social comparison, however androgyny did not appear to be protecting women from the negative effect of Instagram use on body dissatisfaction. These results were discussed in relation to the relevant literature, limitations of the study and recommendations for future research were presented.