Klasik papiller tiroid karsinomunda nükleer özelliklerin çeşitli prognostik faktörlerle ilişkisi
The relationship between nuclear properties and various prognostic factors in classical papillary thyroid carcinoma
- Tez No: 592102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİYE KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Klasik Papiller Tiroid Karsinomu, Nükleer Özellikler, Prognostik Faktörler, Classical Papillary Thyroid Carcinoma, Nuclear Features, Prognostic Factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Klasik papiller tiroid karsinomlarının tanısında en önemli kriter olan nükleer özelliklerin çeşitli prognostik faktörlerle ilişkisinin araştırılması Yöntem: Bu tez çalışmasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan Ocak 2018- Ocak 2019 yılları arasında tiroid papiller karsinomu tanısı almış ve total tiroidektomi ile klinik ve radyolojik olarak metastaz düşünülerek beraberinde lenf nodu diseksiyonu yapılmış olan olgular tespit edildi. Bu olgulardan parafin bloklarına ulaşılabilen uygun, klasik tip papiller tiroid karsinomu tanılı 30 olgu çalışma kapsamına alındı. Hastalara ait cinsiyet, yaş, tümör çapı, odak sayısı ve fokalite bilgileri arşivde bulunan patoloji raporlarından elde edildi. Çalışmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaşı, tümör çapı ve tümör odak sayısı ile mitoz ve intranükleer sitoplazmik psödoinklüzyon sayımı, hücre nüvelerinde berraklaşma ve kalabalıklaşma oranlarının sayısal verileri arasında istatistiksel anlamlı bir korelasyon bulunmadı. Ekstratiroidal yayılım olan ve olmayan olgularda nüvelerde berraklaşma, kalabalıklaşma oranları, mitoz sayımı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ekstratiroidal yayılım olan olgularda 50 BBA' da intranükleer psödoinklüzyon ortalama ve ortanca değeri daha yüksekti. Servikal lenf nodu metastazı olan ve olmayan olgularda nüvelerde berraklaşma, kalabalıklaşma oranları, mitoz ve intranükleer sitoplazmik psödoinklüzyon sayımı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. Sonuç: Ekstratiroidal yayılım olan ve olmayan olgularda intranükleer psödoinklüzyon sayısı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildi. Ekstratiroidal yayılım olan olgularda intranükleer psödoinklüzyon ortalama ve ortanca değeri daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between nuclear characteristics which the most important criteria in the diagnosis of classical type papillary thyroid carcinoma, and various prognostic factors. Method: In this thesis, thyroid papillary carcinoma diagnosed in the archives of Necmettin Erbakan University, Meram Medical Faculty Department of Medical Pathology between January 2018 and January 2019 was investigated. Thirty patients with conventional papillary thyroid carcinoma who could reach paraffin blocks were included in the study. Gender, age, tumor diameter, number of foci and focal information of the patients were obtained from the pathology reports in the archive. Data obtained from the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 program. Results: No statistically significant correlation was found between the patients' age, tumor diameter and tumor focus number, and the numerical data of mitosis and intranuclear cytoplasmic pseudoinclusion count, cell nuclei clarity and crowding rates. No statistically significant difference was found between the clarification of the nuclei, crowding rates and mitosis count in cases with and without extrathyroid spread. The mean and median value of intranuclear pseudoinclusion in 50 HPF was higher in patients with extrathyroid spread. No statistically significant difference was found between nuclei clearance, crowding rates, mitosis and intranuclear cytoplasmic pseudoinclusion count in patients with and without cervical lymph node metastasis. Conclusion: When the number of intranuclear pseudoinclusion was compared in patients with and without extrathyroid spread, a statistically significant difference was found. The mean and median value of intranuclear pseudoinclusion was higher in patients with extrathyroid spread.