Protagonist olarak kadın karakterlerin Nadine Labaki filmlerinde temsili
Representation of female characters as protagonists in Nadine Labaki cinema
- Tez No: 592146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBİKE SERTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlatı Kuramı, Temsil Kuramı, Sinemada Kadı, Narrative Theory, Representation Theory, Women in Cinema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sinema gerçek ya da kurgusal olayları film anlatısı merkezinde aktarırken bazı söylemler oluşturur. Söylemler diyaloglar ve sinematografik unsurlar aracılığıyla aktarılır. Bu tezde Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki'nin“Karamel”ve“Peki Şimdi Nereye?”filmlerinde protagonist olarak kadın karakterlerin filmlerin anlatısında kullanılan söylemlerle nasıl temsil edildiği analiz edilmiştir. Bu bağlamda filmler,“Eleştirel Söylem Analizi”yöntemiyle değerlendirilmiştir. Örneklem alınan filmlerde kadınların temsili, anlatı kuramı ve temsil kuramı bağlamında incelenmiştir. Filmlerdeki diyaloglar ve kullanılan sinematografik öğeler kadın bakışıyla oluşturulan anlamın aktarılmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, Nadine Labaki'nin filmlerinde kadın karakterler klasik anlatı sinemasındaki kadın stereotiplerinin aksine anlatının merkezinde ana karakter olarak yer alarak mantıklı, güçlü, zeki olarak temsil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema creates discourses while conveying real or fictional events in the center of film narration. Discourses are treansfered through dialogues and cinematographic elements. In this research, how female characters are represented as protagonists in Lebanese director Nadine Labaki's movies“Caramel”and“Where do We Go Now?”is analyzed with the discourses used in the narrative of the movies. In this context, movies were evaluated with the method of“critical discourse analysis”and the representation of women was examined in the context of both narrative theory and representation theory. The dialogues and cinematographic elements used in the movies provided the transfer of the meaning created by woman perspective. As a result, in Nadine Labaki movies, female characters are represented as the main characters with strong and intelligent qualities at the center of the narrative, contrary to the week female stereotypes in classical narrative cinema.