The discrepancy between appearance and reality in the female characters of Muriel Spark's selected novels and its Implications for teaching
Muriel Spark'ın romanlarındaki kadın karakterlerin görünen ve gerçek kişilikleri arasındaki farklılık ve bu olgunun incelenmesi ve öğretimi
- Tez No: 145424
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Görüntü, Gerçeklik, Farklılık, Kadın Karakterler, Appearance, Reality, Discrepancy, Female Characters
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ill ÖZET Başlık: Muriel Spark'ın Romanlarmdaki Kadın Karakterlerin Görünen ve Gerçek Kişilikleri Arasındaki Farklılık ve Bu Olgunun İrdelenmesi ve Öğretimi. Yazar: İrem Kızılaslan Muriel Spark'ın romanlarmdaki en önemli temalardan biri, özellikle kadın karakterlerin görünen ve gerçek kişilikleri arasındaki farklılıktır. Muriel Spark'ın bu olguyu ele alan dört romanından biri olan The Prime of Miss Jean Brodie, öğrencileri üzerinde oldukça olumsuz etkiler bırakan ilginç ve bir o kadar da karizmatk bir öğretmeni anlatır. Çalıştığı okulun kurallarına son derece riayet eden bir öğretmen görünümünde olan Miss Brodie, aslında kendisine emanet edilen taptaze beyinleri yanlış yönlendirmektedir. Melek görünümlü bu öğretmen ile onun gerçek kişiliği arasındaki büyük farklılık, yazarın The Girls of Slender Means isimli romanının baş kahramanı olan Selina'da da görülmektedir. Genç ve masum Selina, hayranlık uyandıran güzelliğiyle romana damgasını vurur. Ancak, yaşadığı mekanı bir harabeye çeviren yangın, Selina'nın maskesini düşürür ve onun gerçek bencilliğini ortaya çıkarır. Bir İngiliz manastırında geçen The Abbess of Crewe'da, baş rahibe Alexandra, Hıristiyanlığın gereklerini yerine getiren güçlü bir kadın görünümündedir. Oysa Alexandra, kendi kurallarından başka kural tanımayan, yalan ve sahtekarlığa bulaşmış bir kadındır. Son olarak, The Takeover' da karşılaştığımız, çok güzel ve son derece zengin bir kadın olan Maggie, bu özellikleriyle etrafındaki insanları büyülemektedir. Maddiyata fazlasıyla önem veren ve ahlaki yönden çöküntüye uğramış bir toplumda yaşayan Maggie, serveti tehlikeye düştüğünde adam kaçırma ve suikast gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunur. Sonuç olarak, bu çalışmada ele alman romanlardaki kadın karakterlerin tümü, toplumda kabul gören imajlarını korumak için gerçek kişiliklerini gizleme yoluna giderler. Görünüşte çok çekici, karizmatik ve etkili bir kişiliğe sahip olsalar da, aslında kendileri gibi davranmamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Title: The Discrepancy Between Appearance and Reality in the Female Characters of Muriel Spark's Selected Novels and its Implications for Teaching Author: İrem Kızılaslan A significant theme of Muriel Spark's novels is the discrepancy between appearance and reality that can particularly be observed in her female characters. Of the four novels that deal with this theme, The Prime of Miss Jean Brodie concerns an eccentric but charismatic teacher who creates a potentially corruptive force on the young students entrusted to her. While maintaining the appearance of adherence to the school's codes, Miss Brodie misleads the impressionable girls under her tutelage. This gap between Miss Brodie's angelic appearance and the reality concerning her real nature is also present in the character of Selina, the protagonist of The Girls of Slender Means. With her admirable beauty, the young and innocent Selina reigns over the narrative. Yet, during the fiery experience, it turns out that Selina is in fact a persona disguising her real self-centredness. Correspondingly, in The Abbess of Crewe, which is set in an English abbey, the title character Alexandra stands as a woman of absolute authority who strictly follows the codes of Christianity. In reality, however, she believes her own codes are right and is totally immersed in deception and trickery. Finally, in The Takeover, Maggie, a woman of immense wealth and extreme beauty, overwhelms the people around her. As a member of a corrupt society which places a high value on material comforts of life, Maggie does not hesitate to apply to kidnap and assassination when she is informed that her wealth is in danger. All in all, in four novels, female characters seem to be busy with protecting their own images, wearing masks to hide their real characters. Much as they look attractive, charismatic and influential, they cannot totally separate themselves from appearances.